Cu gogoși. Așa au fost primiți politicienii care s-au încumetat să treacă pragul expoziției de afișe și materiale electorale intitulată „1 Aprilie – Ziua Politicianului” și organizată de Societatea Jurnaliștilor Dunărea de Jos Galați la Teatrul Dramatic Fani Tardini. Expoziția cuprinde peste 500 de afișe și materiale electorale (tricouri, pixuri, brichete, găleți, sacoșe) distribuite în cele 23 de scrutinuri electorale organizate în România din 1990 și până în prezent. Politicienii care au ajuns la eveniment au primit gogoși calde, servite în găleți cu însemne electorale, distribuite alegătorilor în campaniile electorale anterioare.
Vrând, nevrând, la gogoși s-a băgat și primarul orașului Galați. Ionuț Pucheanu a spus că-s bune gogoșile opoziției, dar nu a văzut gogoașa din ochiul său.
„Îmi place totuși pentru că mi-ați atribuit atributul de om politic. Din punctul meu de vedere este o diferențiere majoră între politică și omul politic. Omul politic încă își menține stropul ăla de omenie. Odată ce ai devenit politician, într-adevăr, cred că cele trei găleți cu gogoși nu sunt suficiente. (…) Dincolo de toate promsiunile ce sunt aruncate într-o campanie electorală, eu cred că nimic nu se compară cu gogoșile aruncate de opoziție, oricând, oriunde. Are un om de afaceri, nu are legătură cu politica, un tricou cu un mesaj fabulos care sună cam așa: nu îți poate da nimeni, ce îți pot promite eu. Cred că asta e paradigma în care, din păcate, de cele mai multe ori trăim. (..) Cred că lumea politică românească este în continuă schimbare, în sensul bun în care atât oamenii politici cât şi electoratul încep să se maturizeze. Lucrurile trebuie să înceapă întâi de la alegător, care trebuie să fie mult mai atent la ce trebuie să aleagă şi la promisiunile făcute de oamenii politici, dar cred că şi presa trebuie să fie mai atentă, în rolul ei educativ pe care îl are, atât a electoratului cât şi a cetăţeanului de rând.” (Ionuț Pucheanu, primarul orașului Galați)
Au fost și oameni sinceri printre invitații jurnaliștilor gălățeni. Unul dintre ei este Mihai Turcu. Fostul pedelist a făcut ochii mari la afișul electoral care îl înfățișa promițând aeroport. „Am promis construirea aeroportului între Galați și Brăila și faptul că am reușit în 2003 să aduc, la Brăila, investitorii, oameni politici din Italia, a fost un pas mare. Drept dovadă că nu au fost vorbe în vânt este că în momentul de față firma care a făcut acel studiu de fezabilitate se judecă cu Consiliul Județean…. Gogoașa e bună. Cred că dacă e să adunăm gogoșile care le-au lansat toți pe acest panou, nu cred că încap în holul acesta.” (Mihai Turcu)
Tot la capitolul oamenii sinceri îl trecem și pe prefectul Dorin Otrocol care a spus că nu vrea să țină un speech deoarece el nu este politician. Corect, el este politruc.
Jurnaliștii au explicat de ce a fost aleasă ziua de 1 aprilie.
„De ce pe 1 Aprilie? Pentru că unul din etaloanele activităţii unui politician este sinceritatea, iar lipsa sa de sinceritate este un defect. Dar tot un defect este şi naivitatea unui alegător, a cărui receptivitate orientată către anumite tipuri de mesaje electorale, în general către cele populiste, determină o reducere a calităţii mesajului electoral sub standardele presupuse de o reală dezbatere publică a priorităţilor comunităţii. În aceste condiţii, din moment ce data de “1 Aprilie” este consacrată pe plan mondial ca “Ziua Păcălelilor”, a farselor permise, a glumelor nevinovate şi ziua în care ne permitem, fără resentimente sau ranchiună, mici ironii, evident că este şi cea mai potrivită zi în care să măsurăm împreună, politicieni şi alegători, sinceritatea mesajelor electorale din trecut, dar şi să încercăm să găsim împreună cele mai bune mijloace de comunicare între politicieni şi alegători.” (Societatea Jurnaliștilor Dunărea de Jos Galați)
Va urma pentru că gogoșile nu se termină niciodată.