Din ciclul „se întâmplă și lucruri bune la Galați”, astăzi vorbim despre o premieră medicală. Unui pacient în stare gravă, bolnav de COVID-19, i s-a făcut tratament cu ozon. Minunea s-a întâmplat la Spitalul Județean Galați cu ajutorul unui aparat modern. Echipamentul a fost luat după ce Universitatea Dunărea de Jos și mai multe cadre medicale au câștigat un concurs internațional de inițative anti Covid.
Premiera este valabilă pentru Galați, dar să nu vă gândiți că procedura este folosită în foarte multe locuri. În România tratament cu ozon se face la Timișoara și București, iar în lume este folosit în special în China, Italia și Spania. Aparatul a fost montat la Secția de Terapie Intensivă a spitalului din Galați și joi a fost folosit în premieră pe pielea unui pacient. De fapt, pe sângele acestuia pentru că procedura presupune introducerea de ozon în sângele bolnavului. În rolul principal a fost o femeie de 62 de ani, infectată cu mizeria de virus.
Aparatul de la Spitalul Județean a fost „câștigat” de Universitatea Dunărea de Jos în timpul unui concurs internațional.
„Suntem mândri să discutăm astăzi despre un proiect al Universității „Dunărea de Jos” din Galați finanțat de Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), în cadrul competiției internaționale de proiecte destinate acțiunilor de reducere a impactului pandemiei COVID-19. Țin să precizez că din aproape 2.000 de proiecte înscrise din 76 de țări au fost selectate doar 92. Dintre acestea România are 3, iar 2 sunt ale universității noastre.” (Puiu-Lucian Georgescu, Rectorul Universității Dunărea de Jos” din Galați)
Tratamentul cu ozon va fi folosit și în alte cazuri, anunță medicii implicați în proiect. Cică procedura nu-i complicată, iar rezultatele pot fi extraordinare.
„Este un tratament complementar în care se introduce 95% oxigen și un procent mic, de 5% ozon, care are, însă, un rol extraordinar de bun. Pacientului i se scoate o cantitate de sânge, acesta trece prin aparat şi este îmbogăţit cu ozon. Trei lucruri importante rezolvă aparatul: rezolvă partea de hipoxie, adică oxigenarea ţesuturilor, are efect direct asupra membranei virusului pe care nu-l omoară, dar nu-l lasă să se dezvolte, şi opreşte crearea de cheaguri de sânge. Mare parte din pacienţii în stare critică vor fi salvaţi, practic încercăm să facem astfel încât oamenii să nu mai ajungă în stare critică.” (Alexandru Nechifor, medic)
Treaba-i bună, dar noi vă dorim să nu aveți nevoie de aparat.