Ne luăm bilete la comedia anului. Pesedistul Ionuț Pucheanu ar putea fi obligat să pună în aplicare proiectul fostului primar Marius Stan care va distruge una dintre cele mai profitabile afaceri marca PSD. În rolul proiectului este tunelul sub Dunăre iar în cel al afacerii profitabile joacă bacul Navrom. Bineînțeles, pe post de gură cască dar și de plătitori ai facturii de Bollywood edilitar sunt contribuabilii gălățeni.
Luni, 8 ianuarie, a fost forfotă generală după ce s-a aflat că investitorii care au semnat contractul de realizare a proiectului „legendar” au dat în judecată Primăria Galați. Motivul este evident: aleșii și funcționarii s-au șters la turul pantalonilor cu contractul semnat în 2015 de reprezentanții Primăriei Galați și aprobat de Consiliul Local. Asocierea care a cîștigat licitația s-a dus la Tribunalul Galați și solicită fie să i se permită să înceapă lucrarea, fie să primească despăgubiri financiare. Zilele următoare va fi stabilit primul termen de judecată și la tribunal, birjar.
Dacă voi nu mă vreți, eu vă tunel pe voi
Așadar, băieții cu papion de la Louis Berger SAS Franţa, The Louis Berger Group INC (SUA), Ernst & Young SRL Bucureşti şi Ernst & Young Societe Anonyme for the Provision of Advisory Services (Grecia) vor să-i forțeze pe alde Pucheanu &Co. să-i lase să ne facă tunel. Noi nu știm dacă vor reuși dar, cu siguranță, ne-au ajutat să vedem ce vremuri trăim. Guvernanții ne îmbîrligă cu un pod pe la Brăila iar pesediștii acționari la Navrom Bac fac averi.
Este de onorat un contract pe care Primăria l-a făcut cu firma respectivă, o firmă care şi-a demonstrat toată disponibilitatea pentru a realiza întreg proiectul. Şi aici mă refer la proiectul în ansamblu nu numai studiu de fezabilitate şi de proiectare. (…)Am obligat pe cel care făcea studiul de fezabilitate, care câştiga licitaţia pentru SF, să vină şi cu constructorul pentru proiectul în sine. Altfel lua doar jumătate din bani. Prin urmare, oamenii au acceptat lucru ăsta, au făcut prima parte a proiectului, studiile geo şi evident că au emis o factură pentru lucrările care le-au făcut. Că nu se doreşte acest proiect care, încă o dată vreau să accentuez, este un proiect care se făcea pe bani privaţi, nu se stătea cu mîna întinsă dacă ne aprobă sau nu Guvernul, Uniunea Europeană. Dar probabil că interesul Galaţiului este de a păstra pe mai departe arhaicul bac şi, probabil, cei care sunt acum la Primărie au fost obligaţi să bage facturile şi proiectul în sertar. Proiectul are toate aprobările, avizele, a fost aprobat în Consiliu Local.
Litigiul pentru proiectul evaluat la circa 230 de milioane de euro, fără TVA, a fost înregistrat la Tribunalul Galați la sfîrșitul lunii decembrie. De atunci, reprezentanții Primăriei s-au dat la fund în căutarea tunelului pierdut. Doar gălățenii au rămas la suprafață: se bulucesc pe bacul pesedist.