Se întâmplă și lucruri bune la Galați. Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență Sf.Apostol Andrei au prelevat organe interne, cornee și țesut osos de la un bărbat în moarte cerebrală. Acestea au fost trimise la București și Iași pentru a salva viața unor pacienți.
Intervenția chirurgicală a avut loc, miercuri, la Spitalul Județean. Pe masa de operație s-a aflat un bărbat de 46 de ani, din Bârlad. Acesta a suferit un traumatism cerebral grav și a ajuns în moarte cerebrală după ce a căzut din picioare și s-a lovit la cap. Familia bârlădeanului a acceptat să doneze organele care vor salva cel puțin cinci vieți ale unor români aflați în spitale din București și Iași.
Prelevarea de organe a fost făcută de trei echipe de medici din Galați, Iași și București. Ficatul, corneea, osul de femur şi un rinichi au fost trimise la București cu elicopterul SMURD iar cel de al doilea rinichi a ajuns la Iaşi.
Este un pacient de 46 de ani care a suferit un traumatism grav cerebral şi cu moarte cerebrală. Inima nu a îndeplinit standardele cerute şi plămânii la fel, nu au îndeplinit nişte condiţii. Chirurgul nu putea să vină din Germania decât azi dimineaţă şi am fi pierdut celălalte organe dacă aşteptam.
În premieră pentru spitalul din Galați, medicii au prelevat cornee și o bucată de os. Asta, bineînțeles, cu acordul familiei care a înțeles că astfel pot fi salvați alți oameni.
Ce am putut noi constata, în general familiile sunt de acord doar cu donarea organelor, acum au fost de acord și cu țesuturi. S-a putut recolta os, s-a putut recolta ochi, corneea. Deci, mai rar aşa ceva, foarte rar este înţelegere pentru acest lucru. Este foarte greu să accepţi acest lucru, că poţi să fii mort, dar inima totuşi să bată.
Medicii de la spitalul gălățean spun că este a treia intervenţie de prelevare făcută la Galaţi.
În ultimii trei ani, din 2016, am avut trei prelevări de organe, în 2016, în 2017 și în 2018. Chiar în 2017 a fost prelevat un rinichi care a plecat către o tănără de 22 de ani care făcea dializă de la vârsta de 6 ani.
Medicii gălățeni spun că românii nu sunt educați pentru a face astfel de gesturi nobile.
Contează foarte mult educarea populaţiei şi pregătirea cu ideea că există viaţă şi după moarte, că poţi ajuta, chiar dacă eşti în necaz. Se întâmplă o tragedie, viaţa este plină de tragedii, viaţa tot timpul ne suprinde, dar trebuie luat în calcul că ai putea ajuta pe altcineva prin această donare de organe.
Conform statisticilor, România se află în coada clasamentului european privitor la prelevările şi transplanturile de organe.