Vineri, pe 29 noiembrie, începând cu ora 19:00, va avea loc concertul Degeaba 30 susținut de Tudor Gheorghe, alături de orchestra simfonică și corul Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați, sub bagheta dirijorală a maestrului Mircea Hristescu.
Degeaba 30 este, probabil, cel mai complex, cel mai complet şi cel mai dramatic mesaj social exprimat pe o scenă de la revoluţie încoace. El are la bază un concert mai vechi al lui Tudor Gheorghe, intitulat „Mie-mi pasă”, realizat în memoria martirilor de la Timişoara şi a tuturor victimelor revoluţiei din decembrie 1989.
Să reflectăm şi să reacţionăm în consecinţă, dacă suntem vii. Dostoievski spunea: „Cât eşti viu, totul e în puterea ta”. Ne-au biruit oare grijile, nevoile, oboseala, dezamăgirea? Am făcut întotdeauna ce trebuia? Numai alţii sunt de vină? Atunci degeaba ne mai numim oameni, că nu suntem demni de acest nume. Ne-am slăbănogit, cu toată deşteptăciunea şi vorbăria de paradă… Facem umbră pământului degeaba?! Tudor Gheorghe are speranţa că cineva va învăţa din greşelile noastre. Aşadar, n-ar fi chiar degeaba!
Duminică, pe 1 decembrie, de la ora 18:00, vom putea fi spectatorii operetei Crai Nou, prima operetă românească, scrisă cu pasiune și dragoste de țară de marele nostru compozitor, Ciprian Porumbescu. Crescut și educat în dragoste de țară, Ciprian Porumbescu își afirmă de timpuriu spiritul patriotic. La doar 18 ani participă alături de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, uimind asistența cu minunatul său cântec de vioară, la aniversarea a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna, prima serbare a marelui Voievod Ștefan cel Mare, a trecutului românilor și, în același timp, o chemare spre mântuirea neamului, spre întregire și independență. A fost unul dintre cei mai faimoși compozitori pe vremea sa, printre cele mai populare lucrări concepute de el fiind: „Balada pentru vioară și orchestră” op.29, opereta Crai Nou, cântecul patriotic „Pe-al nostru steag e scris unire” (astăzi imnul național al Albaniei) și fostul imn al țării noastre, „Trei culori”.
Visul de a crea o operetă românească a fost amplificat pe când studia în capitala valsului și viziona acolo spectacole de prestigiu. În cei doi ani, cât a stat la Viena, Ciprian Porumbescu a venit în contact direct cu opereta europeană, cultivată de Strauss, Suppé etc. și și-a însușit, în manieră proprie, trăsăturile acestei specii muzicale.
Folosind drept libret comedia Crai Nou a lui Vasile Alecsandri ce proiectează, pe un fundal de basm, mitul că dorințele tinerilor îndrăgostiți se împlinesc odată cu apariția Lunii noi, a Craiului nou al nopții înstelate, Porumbescu realizează o compoziție veselă, optimistă, senină, inundată de vis, tandrețe și melancolie.
Deși era suprasolicitat de activitățile școlare, extrașcolare și cetățenești, Ciprian Porumbescu a găsit timp ca din noiembrie 1881 și până la începutul lui februarie 1882, să compună muzica pentru opereta Crai Nou și să distribuie partiturile interpreților. La 09-21 februarie 1882, rolurile se cunoșteau iar repetițiile se desfășurau cu succes. Moralul artiștilor amatori angajați la o asemenea realizare și a compozitorului dirijor era ridicat, după cum o confirmă compozitorul într-o scrisoare către tatăl său:
„Opereta mea merge, deja, foarte bine. De luni începem probele pe scenă și de duminică, acum în două săptămâni, o reprezentăm. Publicul este, deja, foarte nerăbdător și nu mai poate aștepta ziua repetiției. Interesul e atât de mare încât oamenii care priveau la început întreprinderea mea cu compătimire, auzind de proiectul ce-l fac acum, manifestă zelul cel mai călduros pentru cauză. De o să aibă succes bun o vom da de trei ori. De două ori pentru scopuri filantropice, a treia oară în beneficiul meu”.
Din distribuție vor face parte soliștii: Adelina Diaconu (Anica), Florentina Soare (Doichița), Florin Bobei (Leonaș), Valentin Vasopol (Bujor), Adrian Ionescu (Moș Corbu), Costel Donose (Ispravnicul). Alături de soliști, vom asculta orchestra și corul Teatrului și vom vedea pe scenă și ansamblul de balet al instituției, cu toții sub bagheta maestrului Eugen Dan Drăgoi.
Regia artistică a acestui spectacol îi aparține lui Adrian Mărginean, scenografia poartă semnătura Andreei Săndulescu, iar coregrafia a fost sub grija maestrei Gabriela Gegea. Pregătirea muzicală este asigurată de Ludmila Calalb
Tenorul Florin Bobei este dublu licențiat în Teologie (2003 – Pitești) și interpretare muzicală- canto (2007 – Galați) și masterat al Facultății de interpretare muzicală – canto a Universității de Arte din Iași (2010). Primii profesori de canto au fost regretații artiști Georgeta si Emil Pinghiriac, la Școala populara de arta din Galați (1992-1994) și apoi profesor Mariana Iordache de la Școala populară de arta „Vespasian Lungu” din Brăila. Din 2005-2008 a studiat tehnica vocală cu domnul Teodor Niță in cadrul Facultății de Arte din Galați. Din anul 2015 face parte din colectivul Teatrului nostru, fiind deosebit de apreciat pentru calitățile sale vocale, scenice și interpretative. În paralel desfășoară cu dăruire o frumoasă activitate pedagogică la catedra de canto a Facultății de Arte din cadrul Universității „Dunărea de Jos”.
Tenorul Adrian Ionescu a absolvit studiile de Licenţă şi Masterat la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia canto, clasa profesorului Alexandru Chiper. A fost angajat solist al Operei Române din Iași și al Teatrului „Nae Leonard” din Galați.
Repertoriul său cuprinde numeroase roluri de operă și operetă, printre care enumerăm: Camille de Rosillon din Văduva veselă, Sou Chong din Țara Surâsului, Alfred/ Gabriel von Eisenstein din Liliacul, Tamino din Flautul fermecat, Gaston/ Alfredo din La Traviata, Ducele de Mantua din Rigoletto ș.a.
Prețurile întregi ale reprezentațiilor din weekend-ul 29 noiembrie – 1 decembrie sunt: 130 lei pentru concertul Degeaba 30 al lui Tudor Gheorghe și 54 lei pentru opereta Crai Nou. Prețul redus se aplică doar spectacolului Crai Nou și ajunge la 32,4 lei. Biletele pot fi achiziționate online accesând link-ul www.blt.ro/spectacole-galati . Informații suplimentare despre achiziționarea biletelor sau despre disponibilitatea locurilor în sala de spectacol, pot fi obținute accesând numărul de telefon 0236.465.599 (casieria Teatrului) în intervalul orar afișat pe site-ul instituției sau pe pagina de Facebook a acesteia.