Vacanța de Rusalii a fost un bun prilej de meditație pentru câteva mii de cadre didactice. Acestea au decis că, dacă tot s-au obișnuit să fie prost plătite, mai bine ar reveni și la școală.
Conform datelor centralizate de la inspectoratele școlare județene/ al Municipiului București, în perioada 31 mai – 6 iunie, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 4,78%. La nivel general, s-a ajuns la o scădere cu 5,26% (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic).
Ministerul Educației transmite că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna, unde a crescut cu 1,1%.
Unde sunt cei mai mulți spărgători de grevă
La nivel general, cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea în județele: Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%), Buzău (8%).
Ministerul susține că, în perioada 31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice.
La nivel național, în 1.007 unități de învățământ procentul cadrelor didactice de participare la grevă este zero. Sunt cu 168 de unități mai mult decât în 31 mai, când începea vacanța de Rusalii.
În 233 de unități, participă întregul personal didactic, cu 42 de unități de învățământ mai puțin față de 31 mai.
Niciun județ nu a raportat o participare la grevă a personalului din învățământul preuniversitar de 100%.
Datele prezentate sunt cele transmise de inspectoratele școlare județene/al Municipiului București.
Cât privește întâlnirea desfășurată astăzi, 6 iunie, între reprezentanții Ministerului Educației, ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, toți cei prezenți au agreat că, în acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale.