Iată că este nevoie, mai mult decât oricând, de intensificarea activităților de predare- învățare în mediul online. Pentru a nu bloca activitățile didactice, în cazul în care se va hotărî, la nivel național, suspendarea cursurilor în mediul academic, Universitatea ”Danubius” este pregătită să continue și să intensifice activitățile didactice, în această perioadă, în mediul online. Această măsură va fi luată indiferent de forma de învățământ : cu frecvență, frecvență redusă sau învățământ la distanță.
În acest sens, conducerea Universității ”Danubius” are în vedere mai multe variante. Universitatea „Danubius”, universitate open și online, folosește un instrument de lucru eficient care asigură interacţiunea dintre studenţi şi profesori, dintre studenţi şi studenţi, precum şi accesul studenţilor la resursele de învăţare – suporturi de curs, teste de autoevaluare etc. este platforma DANUBIUS ONLINE, un portal de învăţare şi colaborare care a fost implementat şi dezvoltat special pentru a asigura calitatea actului de învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă de Departamentul ID- IFR din cadrul Universităţii „Danubius”. Prin intermediul acestei platforme, activitățile didactice desfășurate în campusul Universității ”Danubius” se vor putea desfășura, conform orarului, în mediul online. Danubius Online, platforma e-Learning implementată cu succes de Universitatea ”Danubius” încă din anul 2009, spațiul virtual care facilitează interacțiunea dintre profesori și studenți și totodată avizierul online pentru studenții înscriși la forma de învățământ la distanță oriunde s-ar afla, în alte localități sau în străintate, dispune și de un sistem specializat de tip video – conferință: Meetings. Acest system dispune de următoarele facilități: înregistrare și redare sesiune video-conferință, prezentare, desktop sharing, whiteboard, integrated VoIP, Webinars, Video Conferences.
Dacă platforma va fi suprasolicitată și vor apărea probleme tehnice, sunt avute în vedere și alte canale de comunicare precum Facebook sau Whatsapp ( ex crearea unor grupuri închise de lucru, pentru fiecare an de studii – pentru cursuri sau pentru fiecare grupă – pentru seminare).
Fără a face rabat de la calitatea educației superioare, poate s-ar impune și modificarea legislației educației, în sensul prevederii posibilității desfășurării activităților de predare- învățare în mediul online, în anumite situații, pentru toate formele de învățământ.
Este incontestabilă utilitatea învățământului la distanță, în special astăzi, într-o lume digitalizată, educaţia on-line fiind în topul opţiunilor studenţilor şi masteranzilor din întreaga lume. Avantajele învăţământului la distanţă sunt multiple, învăţământ caracterizat de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) ca formă de învăţământ care se concentrează pe modul în care învaţă studentul şi mai puţin pe locul în care acesta studiază:
Studentul poate învăţa de oriunde, din orice colţ al lumii, în funcţie de propriul program şi ritm!
Diploma obţinută certifică aceleaşi competenţe ca şi cele ale absolventului învăţământului cu frecvenţă!
Interacţiunea dintre studenţi şi profesori se realizează, dincolo de spaţiul convenţional al clasei, pe platforme moderne de învăţare, în mediul virtual!
Studenţii se întâlnesc, la întâlnirile tutoriale semestriale, cu cadrele didactice -tutori de la fiecare disciplină!
Studenţii beneficiază de tehnologii de învăţare specifice învăţământului la distanţă: tehnici audio şi video interactive; multimedia, tele-cursuri etc.!
Purtător de cuvânt – Universitatea ”Danubius”,
Ana Alina IONESCU DUMITRACHE