Sâmbătă, pe 11 mai a.c., de la ora 18:00, gălățenii se vor amuza din nou vizionând comedia muzicală Firfirică, întâmplări amoroase la Poiana Ţapului, pe un text al „clasicului” Vasile Vasilache, regizor şi actor de comedie interbelic, autor şi al mult-fredonatului cântec „Du-mă acasă, măi, tramvai!”. Muzica este scrisă de dirijorul gălăţean Nicolae Mantu.
Întâmplări amoroase, încurcături pline de haz, situații limită, sunt coordonate ale unui spectacol dinamic ce valorifică un subiect general valabil dincolo de timp și spațiu, cu o serie de încurcături și situații comice antrenante. Vizionând spectacolul nostru și urmând „terapia prin râs” sperăm să plecați spre casă mai sănătoși spiritual și, în orice caz, bine dispuși.
Prima montare a spectacolului a fost în anul 1984. De atunci, în distribuție s-au perindat nume importante ale scenei gălățene: Cicerone Ognef, Jean Segal, Margareta Kiss, Sofia Șerban, Florica Budac. În distribuția variantei actuale îi vom întâlni pe: Mitică Belciugan, Costel Donose (debut), Anton Mihail, Florentina Andronic (debut), Adina Lazăr, Mariana Pisică, Viorica Mărăndici, Cristina Isabela Ionașcu (debut), Ionuț Negrișanu, Cristina Vasopol.
Tot pe 11 mai, însă de la ora 19:00, la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la „Dunărea de Jos” Galați, publicul gălățean poate să participe la recitalul- conferință Enescu pe înțelesul tuturor, un eveniment care se adresează tuturor acelora care vor să înțeleagă muzica lui George Enescu atât prin prezentarea în limba română a unor fragmente din opera Œdipe, cât și prin apropierea de alte creații ale Maestrului. Pentru acest program soliștii Ștefan Ignat și Ioana Maria Lupașcu au selectat din muzica sa vocal-instrumentală celebrele Cântece pe versuri de Clément Marot, op. 15, iar din muzica de cameră – o altă capodoperă enesciană: Voix de la steppe.
ȘTEFAN IGNAT este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, promoția 1995. În perioada 1995-1998 a studiat la Universitatea Mozarteum din Salzburg, beneficiind de o bursă de studii din partea Guvernului austriac, fiind până în anul 1999 solist al Teatrului de Stat din Salzburg (Austria). Din anul 1999 este prim-solist al Operei Naţionale Bucureşti. În anul 2010 obține titlul de doctor în muzică. Printre distincțiile obținute se numără Premiul III. la Concursul “Voci verdiane” (Italia, 1997) și premiul „Arte” pentru interpretarea rolului Oedipe din opera lui George Enescu (2003). În 2006 a primit premiul revistei „Actualitatea muzicală” pentru realizarea celor patru producții cu opera Œdipe de George Enescu, iar în 2011 Ștefan Ignat a fost desemnat cel mai bun solist de operă, pentru ca în anul 2015 a colaborat cu Metropolitan Opera din New York la noua producție „Otello” (rolul Jago). A fost invitat la 6 ediții consecutive să susțină rolul Oedipe din capodopera enesciană, rol interpretat în premierele operei de la București (2003-2009-2011), Cagliari (Italia), Illinois (USA) și Iași. Conceptul de Concert-conferință a fost prezentat până acum la New York, București (Muzeul Național „George Enescu”, Casa Artelor, Opera Națională, Palatul Cotroceni), Sinaia, Tescani, Craiova, Timișoara, Brașov, Sibiu, Dorohoi, Oravița, Beiuș, Constanța, Cluj, Gyula (Ungaria), Reghin.
Solistul va fi acompaniat de pianista IOANA MARIA LUPAȘCU, absolventă a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București. Aceasta a obținut diploma de Master în Italia, apoi a studiat cu Lazar Berman la Accademia Europea di Musica. Laureată a numeroase concursuri naționale și internaționale, Ioana Maria Lupașcu s-a dedicat carierei solistice, fiind prezentă pe scene din Italia, România, Elveția, Croația, Slovacia, Belgia, Lituania, Turcia, Spania, Germania, și invitată în festivaluri precum „Pazailis Music Festival” – Lituania, Gala „Proms of Delight”, Festivalul de Teatru de la Sibiu, Festivalul Național de Teatru București, FIE Iași, Festivalul România – „Valori și Tradiții Artistice Europene”, Gala Operei Cluj, „Marile Serate Muzicale ale Bucureștiului” etc. Din anul 2007 pianista Ioana Maria Lupașcu este solistă a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești.
Vor fi interpretate lucrări enesciene prezentate de cei doi artişti pe înţelesul tuturor, într-un limbaj muzical ce apropie muzica de public. Vă aşteptăm să ne bucurăm împreună de o muzică venită ca dintr-o altă lume – cea a sferelor!
Sâmbătă, 12 mai, de la ora 18:00, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” oferă spectatorilor săi musicalul Sunetul Muzicii.
La fel ca oricare musical consacrat, Sunetul Muzicii provine din piesa omonimă prezentată în 1959 pe Broadway, cu un libret semnat de Howard Lindsay și Russel Crouse și bazat chiar pe romanul eroinei principale – Maria Augusta von Trapp – scris în 1949 și intitulat „The story of family singers”. Subiectul musical-ului scoate în prim-plan simbioza perfectă între puterea muzicii și dragostea născută din bunătatea oferită necondiționat, care reușește să înduplece chiar și cele mai exigente caractere umane.
Unul dintre cele mai iubite musicaluri scrise vreodată (și bazate pe o poveste reală) ne prezintă o istorisire înduioșătoare despre iubire, alimetată de o întreagă suită de cântece deja emblematice, precum „Edelweiss”, „So Long, Farewell”, „Climb Ev’ry Mountain” și „Do-Re-Mi”, toate devenind cunoscute și apreciate în lumea întreagă. Aceste cântece, atât de ușor de recunoscut și de îndrăgit, fac din spectacolulSunetul Muzicii o experiență pentru toate vârstele, una pe care nimeni nu ar trebui să o rateze.
Spectacolul, pe versurile lui Oscar Hammerstein II, va fi dirijat de maestrul Eugen Dan Drăgoi, în vreme ce regia îi aparține lui Octavian Jighirgiu (Iași). Scenografia poartă semnătura Lăcrămioarei Dumitrașcu, iar coregrafia a fost realizată de Edi Stancu.
Din distribuție fac parte: Mihaela Alexa, Adrian Ionescu, Lăcrămioara Crihană, Bogdan Baicu, Viorica Mărăndici, Valeria Drăguș, Vlad Ciocoiu, Teodora Lupu, Angelo Stanciu, Evelyne Gugoașe, Dennisa Muntean, Ioana Miruna Grigoraș, Mirela Stoica, Elisabeta Barbu, Lenuta Bercaru, Ionuț Popa, Tudorel State, Adina Gurenciuc, Gheorghe Racoviță, Valentin Călin, George Apostolache, Nina Homner.
Prețul întreg al biletului pentru spectacolele Firfirică și Sunetul Muzicii este de 21,6 lei, iar prețul redus pentru elevi, studenți și pensionari este de 10,8 lei. Intrarea este liberă la spectacolul Enescu pe înțelesul tuturor.