Cel mai vechi laminor de tablă din Galați are zilele numărate. Mai exact, a trecut de faza de insolvență, a intrat în cea a falimentului și deja s-a dispus sigilarea bunurilor sale.
În 1922, firma Titan și banca Crissoveloni construiau un „laminor pentru fabricarea tablei de fier, de o grosime și calitate care se găsește numai la uzina Reșița și Nadrag”, după cum consemna Gh. N. Munteanu – Bârlad în monografia ”Galații” din 1927.
Naționalizată în 1948, compania a fost dezvoltată și și-a schimbat numele în “Cristea Nicolae”, Laminorul de Tablă Subțire și Întreprinderea Laminorul de Tablă Galați (ILTG).
Privatizată în 1999, înglodată în datorii, a fost preluată în 2005 de grupul de firme Profiland, controlat de Andrei Lișinschi, de la care a trecut apoi la fiul acestuia, Andrei Lișinschi jr (foto). Compania a avut parte, inițial, de investiții, doar că nu a reușit să treacă peste criza declanșată în 2008, intrând în insolvență în 2011.
Cam așa arată, pe scurt, istoria primului laminor ce va deveni, curând, istorie. La sfârșitul lunii februarie, magistrații de la Tribunalul Galați au decis să pună punct celor nouă ani de insolvență:
”Se admite cererea formulată de administratorul judiciar de trecere a debitoarei în faliment. Dispune deschiderea procedurii generale a falimentului împotriva debitoarei SC Intfor SA. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului și îndeplinirea celorlalte operațiuni de lichidare”.
Decizia judecătorilor este executorie, dar poate fi atacată cu recurs. Aceștia au hotărât în aceeași ședință dizolvarea societății debitoare și ridicarea dreptului de administrare, fixând termenul maxim de predare a gestiunii către lichidator, împreună cu lista actelor și operațiunilor efectuate după deschiderea procedurii, la data de 9 martie.
Conform ultimelor date publicate de Ministerul Finanțelor, în 2018 societatea gălățeană mai avea 74 de angajați.