Să sperăm că toamna se numără investițiile în platforma siderurgică, pentru că vara contabilizăm deocamdată doar demolările. Plus ceva cârpeli, făcute de nevoie. Cam așa arată peisajul siderurgic gălățean la acest moment, în așteptarea sutelor de milioane de euro promise de noul patron.
Concret, ArcelorMittal Galați a obținut recent certificat de urbanism pentru „desființare clădiri Oțelărie și Furnale” și pentru ”Consolidare coșuri de gaze în regim de primă urgență Gospodăria de Apă OLD 1 Cazane”. Pentru aceasta din urmă, dată fiind urgența, a și primit aviz de construcție, în vreme ce primul obiectiv, ce vizează demolarea, încă îl mai așteaptă.
De la începutul anului și până acum patru alte obiective au obținut undă verde să fie puse la pământ: mijloacele fixe la Hala materiale de adaos OLD3 (ianuarie), Fabrica de CO2 (februarie), mijloacele fixe la Centrala Suflante 3 DPES, castelul de apă și atelier (tot în februarie) plus mijloacele fixe clădiri și utilaje aferente Uzinei Cocsochimice nr. 1 (mai).
În contra-partidă, s-a cerut acceptul consolidării halelor A-E de la LBC Ajutaj, pentru instalarea unei noi mașini de măsurat în linia de laminare LBC.
Rămâne de văzut cât din ce a promis va realiza Sanjeev Gupta, noul proprietar al combinatului, în momentul în care îl va prelua. ”În prezent, combinatul face două milioane de tone de produse din oţel pe an. Am făcut deja un plan ca să creştem producţia la 3 milioane de tone pe an. Înseamnă o investiţie de 330 de milioane de euro pentru următorii câţiva ani”, anunța Gupta la ProTV la sfârșitul anului trecut, în decembrie.
Dacă ar fi să ținem cont de promisiunile lui, venirea sa ne va rezolva încă o problemă importantă, de această dată legată de infrastructură. Noul patron spunea tot în interviul de la ProTV că s-ar putea implica și în infrastructura rutieră, nemulțumit de faptul că Galațiul nu e legat de nicio autostradă.