Reprezentanții Administraţiei Porturilor Dunării Maritime nu sunt, cu siguranță, oameni superstițioși din moment ce au ales să urce pe platforma on-line o licitație de 10 milioane de euro într-o zi de vineri, 13. Mai ales după ce prima etapă din proiect a pornit cu stângul și a trebuit refăcută, la un preț mărit cu 2,5 milioane de euro. Stângul s-a numit, în cazul de față, Ordonanța 114 ce a generat majorări salariale și scumpiri de materiale.
S-o luăm însă pe rând: vineri, 13 decembrie, Compania Naţională APDM a lansat o licitație de 39,6 milioane lei, fără TVA, adică vreo 10 milioane de euro, dacă socotim și taxa pe valoare adăugată. Finanțarea este europeană, cu scopul de a dezvolta infrastructura portuară.
Este a doua parte a proiectului ”Platformă Multimodală Galaţi – înlăturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente şi asigurarea conexiunilor lipsă pentru reţeaua central Rhin – Dunăre/Alpi” şi are ca scop realizarea de investiţii în infrastructura rutieră și feroviară de acces în port.
Prima etapă a fost lansată la începutul anului, dar s-a împotmolit repede, în condițiile în care nu s-a prezentat nimeni. Pentru a face mai atractivă lucrarea, i-a fost mărită valoarea estimată de la 91 de milioane de lei, cât era inițial, la 103 milioane. În monedă europeană, un mizilic de 2,5 milioane de euro!
De banii ăștia, câștigătorul ar trebui să fie destul de gospodar și să dragheze în zona “Port Bazinul Nou” pentru a permite intrarea în siguranță a navelor, să modernizeze cheul existent astfel încât să fie permise operațiunile de încărcare directă și operațiunile de descărcare cu unitățile de încărcare intermodale între nave și cheu, să umple parțial bazinului portuar pentru a crea spațiu suplimentar pentru acostare și pentru operațiunile de manipulare viitoare și să niveleze profilul elevației platformei.
Proiectul este coordonat de APDM Galați și-i are ca parteneri pe Metaltrade Inernational SRL și Port Bazinul Nou SA. Lansat în urmă cu mai bine de trei ani, avea drept termen de finalizare martie 2020. Șansele să se respecte tind spre zero atât timp cât e posibil ca până la această dată nici măcar licitațiile să nu se termine.