Dacă în ultimii ani fluviul mai mult ne-a încurcat, decât ne-a ajutat, iată că două instituții au decis că Dunărea poate și să ne ajute și au semnat un parteneriat în acest sens. Din el ar avea de câștigat atât mediul universitar local cât și cel economic.
Este vorba de un acord între Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime Galați. În primul rând, studenții ar putea fi perfecționați în domenii specifice activității portuare, dar s-a discutat și de implicarea în proiecte de modernizare, informatizare automatizare structuri portuare, optimizare transport naval ori activități de mediu și altele.
”Universitatea este obligată să se apropie de mediul economic și social iar semnarea unui acord cu o companie națională este un fapt pozitiv pe toate planurile, atât educațional – formativ cât și al cercetării. Avem deja o listă la care lucrăm împreună”, a spus Lucian Georgescu (foto stânga), rectorul Universității.
”Ne dorim ca acest memorandum să reprezinte un model pentru cooperarea inter-instituțională. Avem în vedere armonizarea nevoilor societății cu oferta universitară, ne dorim proiecte de cercetare și dezvoltare în comun, prin atragerea de fonduri europene”, a completat Alexandru Șerban (foto dreapta), directorul CNAPDM Galați.
Ca exemplu concret a ceea ce s-ar putea face, rectorul a spus că până în prezent multe dintre lucrările mari, cum ar fi operațiunile de dragare, necesită studii de reducerea a impactului asupra mediului. Toate analizele se fac cu firmele din afara regiunii Dunărea de Jos, ori este un capitol ce ar putea fi acoperit de mediul universitar. De asemenea, șansele de a accesa fonduri europene ar fi mult sporite pentru proiectele dezvoltate în comun.