După un an secetos, bilanțul toamnei arată destul de prost: în lipsa irigațiilor, producția de floarea soarelui a fost modestă, prețurile la acest produs crescând cu o treime în ultimele două săptămâni.
Și cum uleiul e un aliment de bază, urmează majorări în lanț în sectorul alimentar.
Recolta slabă și-a spus cuvântul: în ultimele două săptămâni, preţul de vânzare la floarea – soarelui a crescut cu 31%, de la 1.450 lei/tonă la 1.900 lei/tonă. Este exact procentul cu care fermierii români estimează că se va diminua producția din acest an, față de anul trecut. Atunci s-au cules 3,4 milioane de tone, acum se estimează până la 2,4 milioane de tone.
În cele mai multe zone din Galați, recolta a fost zero sau apropiată de zero, fiind promise despăgubiri fermierilor calamitaţi.
„E catastrofal, în judeţul Galaţi este aproape calamitate totală. Am făcut la floarea-soarelui 1.200 kg/ha, adică 20-25% dintr-o producţie normală. Dar am avut zone și cu o producţie de 300-500 kg/ha. Autorităţile au zis că ne sprijină cu bani pentru culturile de grâu și orz, din care nu a mai rămas nimic, dar încă nu am primit ajutor”, a declarat Gavrilă Tuchiluş, asociat al Agrimat Matca, pentru Ziarul Financiar.
Vestea bună nu e prea mare și e cu bătaie destul de lungă: o parte dintre fermieri s-au asociat și s-au apucat să-și facă singuri sisteme de irigații. Este cazul Organizației Utilizatorilor pentru Apă din Nămoloasa, care a lansat, la sfârșitul săptămânii trecute, două licitații pentru proiectarea și modernizarea infrastructurii de irigații din zonă.
Fiecare proiect este în valoare de aprox. 1 milion de euro și are o perioadă de execuție de 20 de luni. Asta înceamnă că, în cel mai bun caz, peste doi ani sistemele sunt funcționale. În rest, suntem la mâna paparudelor, în mai tot județul.