Au centrale termice pe post de icoană. Este vorba despre 13 școli din Galați care, pe hârtie, au intrat în rândul lumii civilizate, în timp ce în realitate rămân în rândul lumii înfrigurate. Centralele termice nu pot fi pornite deoarece Primăria s-a mișcat în reluare când le-a achiziționat/montat iar acum toată lumea se închină la aparatele de pe perete și așteaptă miracolul branșării la rețeaua de gaze.
Mii de elevi și de profesori așteaptă cu pioșenie și cu speranță revărsarea sfântului gaz. Între timp, ca să nu se plictisească, tremură. Claviculele și mandibulele nu se mișcă prea rapid pentru că la finalul lunii octombrie frigul nu-i pătrunzător. Copiii din internatul Colegiului Național Costache Negri ne-ar contrazice: ei le-au cerut administratorilor din cămin pături suplimentare și radiatoare.
„Acolo este o problemă pentru au cerut copiii încă o pătură pe care să o pună peste pilotă. E cam neplăcut într-adevăr să dormi la temperaturi mai scăzute. Avem câteva radiatoare în camerele situate pe colţ, însă nu putem să aprobăm instalarea de radiatoare peste tot pentru că nu ţine instalaţia electrică.” (Andra Ionescu, directorul Colegiului Național Costache Negri)
Și prin sălile unde se desfășoară cursurile a început să se simtă frigul. Asta deși operațiunea de facere și montare ale centralei termice a început prin vară, când era cald și bine.
„Licitaţia pentru instalarea centralei a fost desfăşurată de către Primăria Galaţi, în iulie 2017. De atunci s-a încercat să se obțină toate avizele necesare pentru realizarea branşamentelor. În momentul acesta centrala este pe poziţie, construcţia există şi aşteptăm să se facă branşamentul la gaz. Branşamentul ni s-a spus că se va face în noiembrie, probabil spre sfârsitul lui noiembrie, având în vedere că toate actele durează foarte mult. Nu ştiu de ce, probabil că aceasta este legislaţia. Aşa cum vedeţi, vremea de afară nu mai ţine cu noi, sperăm să se rezolve. În momentul când temperaturile vor scădea cu câteva grade, cu siguranţă va fi greu de suportat pentru că este şi clădirea de aşa natură, spaţiile sunt foarte mari, tavanele la înălţime mare şi atunci sunt greu de încălzit.” (Andra Ionescu, directorul Colegiului Național Costache Negri)
La școlile generale cu centrală termică pe post de decor, iarna a venit mai repede. La început, a poposit la cuierul plin cu haine groase.
„E îmbrăcată aproape ca iarna, este îmbracată bine. Are haine multe pe ea….de asta o îmbrăcăm, să nu răcească.”(bunică prevăzătoare)
Profesorii de la unele școli au nostalgii legate de sistemul centralizat.
„A durat montajul, centrala este montată în exterior, am luat toate măsurile ca să nu punem în pericol siguranţa elevului. Chiar nu am solicitat această centrală, noi am fost mulţumiţi cu sistemul centralizat.” (Elena Năstase, directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale nr.25)
Unitățile școlare care se ocupă cu tremuratul au fost debranșate de la rețeaua urbană de termoficare după ce Primăria a anunțat închiderea sistemului centralizat.
Cele 13 școli înfrigurate nu au obținut încă avizele pentru conectarea la rețeaua de gaze, procedurile fiind îngreunate de faptul că de această activitate nu se ocupă decât o singură firmă.
„În Galați este o singură firmă autorizată. În școlile în care s-au montat centrale termice este frig. Centralele sunt inutile pentru că nu sunt alimentate cu gaze. Se așteaptă această conexiune la gaze, asta-i problema, în momentul de față nu este realizată conectarea la rețeaua de gaze. Este o singură firmă autorizată la nivelul Galaţiului pentru racordul la gaze, această firmă nu face faţă solicitărilor.” (Onuț Atanasiu, consilier local)
Primăria Galați este plină de optimism și a anunțat că gazele se vor pogorî peste cele 13 școli până la jumătatea lunii viitoare. Așa să ne ajute Sfânta Gigacalorie și Agentul Termic constatator.
- Școli fără căldură
- Școli fără căldură
- Școli fără căldură