Municipiul în care primarul inaugurează cu pâine și sare scara de incendiu a unei grădinițe și-n care e o adevărată aventură să găsești un bancomat, intră din nou în lumina reflectoarelor. De această dată, cu performanța de a avea un serviciu public mai scump decât bucureștenii sau constănțenii.
Pentru cine nu știe, orășelul cu 35.000 de locuitori are transport în comun, asigurat în prezent de trei companii private. Conform unei Hotărâri date în 2009 de Consiliul Local, prețul unei călătorii era de 1 leu iar din februarie 2010 și până în prezent acest tarif nu a mai fost modificat.
”În urma minutei încheiate la data de 29.10.2019 între reprezentantii U.A.T mun. Tecuci și reprezentanții operatorilor de transport public local, s-a concluzionat acordul de promovare a unui proiect de hotărâre a consiliului local care să stabilească valoarea tarifului/bilet/călătorie la 2 lei”, se arată în referatul de aprobare ce a stat la baza deciziei consilierilor locali din 29 octombrie.
Așa s-au trezit tecucenii că pot plăti mai mult decât bucureștenii, care achită 1,3 lei/ călătoria, ori constănțenii, care dau 1,5 lei/ bilet. E drept că se alătură marii familii naționale unde e 2 lei tichetul, cum se întâmplă în Galați, Brăila, Focșani, Vaslui, Bacău, Craiova ori Tulcea. Vorbim însă de orașe medii și mari. Dacă ne uităm spre o așezare cât de cât similară Tecuciului, lucrurile se schimbă.
La o distanță de doar 50 de km, în Bârlad, municipiu cu 55.000 de locuitori, lucrurile stau cu totul altfel. Din martie, biletul este 1,8 lei, până atunci fiind 1,6 lei în ultimii trei ani și 1 leu în perioada 2005 – 2016. Operatorul nu doar că nu primește bani de la bugetul local, dar suportă 50% din gratuitățile acordate pensionarilor cu pensii sub 700 lei (în limita a 30 de călătorii/ lună), donatorilor de sânge (în limita a 60 de călătorii/ lună), persoanelor cu handicap (în limita a 40 de călătorii/ lună), asistenților personali (în limita a 40 de călătorii/ lună) și elevilor cu domiciliul în Bârlad (50% din valoarea abonamentului lunar, excepție făcând vacanța de vară). În plus, mai și achită municipalității o redevență de 10.500 lei/ lună, respectiv 126.000 lei/an.