La o aruncătură de băţ de Galaţi, în oraşul vecin, s-a luat hotărârea reabilitării centrului istoric al Brăilei, iar autorităţile locale au planuri mari. De la supraimpozitarea cu 500 la sută a clădirilor care nu sunt reabilitate, la scutirea de la plata impozitelor pe o perioadă de trei ani a clădirilor care sunt restaurate, toate aceste măsuri sunt menite să redea centrului vechi strălucirea de altădată. Cu toate astea, proprietarii clădirilor istorice care au fost deja reabilitate spun că ar putea fi găsite şi alte soluţii, pentru a avantaja pe toată lumea, nu doar pe unii.
Concret, două clădiri identice, cu aceeaşi valoare istorică, dar în stări diferite, una reabilitată complet, una în stare avansată de degradare, sunt impozitate diferit. Asta pentru că impozitul se calculează şi în funcţie de valoarea contabilă a clădirii. Din acest motiv, proprietarii de clădiri istorice spun că cei care nu îşi restaurează nici măcar faţadele ar trebui sancţionaţi mai aspru.
Scutirea de impozit pentru cei care au reabilitat trebuie gândită în aşa fel încât să compenseze investiţia pe care a făcut-o proprietarul în clădire. Pentru că altfel nu este echitabil. Eu, ca proprietar de clădire istorică, plătesc anual un impozit de 10.000 lei, pentru că am restaurat-o şi i-am crescut valoarea contabilă. Proprietarii fostului hotel Pescăruş, care arată jalnic, plătesc aproximativ 500 de lei. După supraimpozitare, vor plăti 2500 de lei, adică de patru ori mai puţin ca mine. Şi sunt sigur că nu vor fi motivaţi să o reabiliteze. Aşa că eu cred că ar trebui luate măsuri ca cei care reabilitează clădiri istorice să beneficieze de reduceri consistente pe perioade mai mari de timp, nu doar gratuitate timp de trei ani. Dacă eu, ca antreprenor, sunt motivat să restaurez, nu o fac pentru scutirea de impozit. Ci pentru că văd că acolo e un loc unde îmi pot dezvolta afacerea. Antreprenorii vor să plătească impozite mari, pentru că înseamnă că afacerea merge bine. Dar să fie echitabil!
Primarul Brăilei spune, însă, că atât permite legea şi că nu poate face nimic mai mult.
Ar fi, într-adevăr, utilă o legislaţie revizuită în domeniu, dar momentan atât permite legea. Brăila este unul dintre oraşele cu cele mai mici impozite din ţară, iar o mărire semnificativă a impozitului pentru cei din centrul vechi ar însemna o mărire pentru toată lumea. Nu putem face asta. Nici nu putem mări impozitul pentru aceste clădiri cu mai mult de 500 la sută.
La Galaţi, se ridică din umeri momentan. Centrul vechi al oraşului mai există, pentru moment, doar în reconstituiri 3D, în timp ce clădirile monument istoric se dărâmă de la o zi la alta. Supraimpozitarea cu 500 la sută a fost aplicată, până acum, doar clădirii în care a funcţionat, cândva, cinematograful Republica, deşi aspectul nu este nici pe departe unul dezolant. Asta în timp ce ruinele Mehidului încă strică aspectul unui cartier întreg.
Pentru a da un bun exemplu, Primăria Brăila va reface, în 2019, toate clădirile istorice care îi aparţin. Se aude, primăria Galaţi?