“Parcarea 2017”, proiect desfășurat anul trecut de Poliția Locală a fost un eșec cu acte în regulă. O recunoaște, oarecum involuntar ce-i drept, pînă și șeful Poliției Locale, Petrică Hahui. Cu toate astea, programul continuă și anul acesta, pentru că trebuie și polițiștii locali să-și justifice cumva halca imensă de buget (21,5 milioane de lei) pe care au primit-o în 2018.
Programul “Parcarea 2018” e justificat de haosul produs de gălățenii care parchează pe unde nimeresc. Problema e veche și reprezintă un cockteil destul de puturos. În sensul că lipsa parcărilor, combinată cu nesimțirea unora și tupeul altora produc uneori adevărate dureri de cap.
Practic, începînd cu 1 februarie (în luna ianuarie programul e suspendat), ca urmare a proiectului “Parcarea 2018” urmează să fie mobilizați polițiști locali de la secțiile 1 – 5, alături de colegii lor de la Serviciului Siguranță Rutieră.
Aceștia ar trebui să ia măsuri “privind oprirea şi staţionarea neregulamentară pe trecerile de pietoni marcate şi semaforizate corespunzător, traversarea prin loc nepermis, precum și parcarea neregulamentară a autovehiculelor în diferite zone și cartiere ale municipiului Galați”.
Petrică Hahui recunoaște că, în ciuda tuturor eforturilor Poliției Locale, “fenomenul persistă”
Iar realitatea de pe teren și cifrele prezentate îi cam dau dreptate. Din datele puse la dispoziție de Poliția Locală aflăm că anul trecut polițiștii locali au dat 1668 de amenzi, în valoare totală de 77.794 de lei. Dintre acestea 1.187, au fost date pentru parcarea autovehiculului pe trotuar și parcarea autovehiculului pe spațiul verde.
La o simplă analiză reiese că polițiștii locali, din cele 5 secții, ajutați de colegii lor de la Siguranță Rutieră au aplicat în jur de 4,5 amenzi pe zi. Cam puține, nu? În condițiile în care asta e principala lor activitate.
Unul din principalele planuri de acțiune desfășurate anul trecut a fost „Parcarea 2017”, un complex de măsuri care era necesar să se deruleze avînd în vedere neregulile constatate în domeniul parcărilor neregulamentare. Am analizat rezultatele înregistrate în urma desfășurării acestui plan de măsuri și am constatat că, fenomenul persistă, în ciuda informărilor, notificărilor și altor activități preventive ale polițiștilor locali, fapt care ne-a determinat să luăm decizia continuării și în 2018 a acestui program. Și în acest an, în baza unui plan, polițiștii din cadrul celor cinci Secții de Poliție Locală, cît și cei de la Serviciul Siguranță Rutieră vor acționa în toate zonele municipiului, pe străzile intens circulate, dar și în cartiere
Unde vor acționa polițiștii locali în cadrul Planului de măsuri – „Parcarea 2018”:
- Strada Domnească, tronsonul cuprins între strada Basarabiei și strada Gării;
- Strada Basarabiei, tronson cuprins între strada Mihai Bravu și strada Traian;
- Bulevardul George Coșbuc, pe tronsonul cuprins între intersecția cu strada Mihail Kogălniceanu și intersecția cu strada Tecuci;
- Strada Brăilei, zona Mall „Dunărea”, „Neacșu”, „Parma”, Cimitir „Cătușa”, blocurile C6-C7; E1-E7; F1-F5; G1-G11; J; K1; A1-A5, S1-S3; A; B2; A6—A8; C1-C3, B3-B4;