Dacă ați trecut în ultima vreme prin Brăila, Vrancea ori Vaslui și vi s-a părut că râde lumea de dvs., așa era – râdea. Avea și de ce: gradul de digitalizare a primăriilor din județele lor este, în cel mai prost caz, de 4 (patru) ori mai mare. În cel mai bun, de 10 ori!
Potrivit unui raport al DESI (The Digital Economy and Society Index), gradul mediu de digitalizare a primăriilor din România este de doar 32,3%. Deși e prost, e ceva mai bine față de acum trei ani. Totodată, la capitolul „Servicii Publice Digitale”, România se situează în continuare pe ultimul loc la nivel european din 28 de ţări.
Ei bine, în tot acest dezastru Galațiul are doar patru primării digitalizate: Bălășești, Cerțești, Corod și Priponești. În vreme ce în Brăila sunt 12, în Vrancea – 38 iar în Vaslui – 23!
Ce ne trebuie nouă de-astea? Păi, nu doar că ne trebuie, dar multe sunt obligatorii.
„Dacă unele aspecte ale digitalizării au rolul de a eficientiza şi transparentiza activitatea instituţiei şi interacţiunea cu cetăţeanul, nefiind obligatorii din punct de vedere legal, anumite aspecte sunt prevăzute clar în legislaţie. Astfel, din ianuarie 2020, primăriile sunt obligate de Codul Administrativ să publice documentele de interes public în Monitorul Oficial Local. Cu toate acestea, doar 70% dintre respondenţi se conformează acestei prevederi. Similar, conform OUG 38/2020, primăriile trebuie să pună la dispoziţia cetăţenilor un portal public pentru primirea documentelor electronice. Doar 24% dintre primăriile participante la studiu oferă această facilitate”, susțin autorii studiului.
Peste jumătate dintre instituţii nu au aplicaţii de registratură electronică, ci folosesc registratura fizică, pe suport de hârtie. În aproape 45% dintre primăriile participante la studiu, cetăţenii pot plăti online taxele şi impozitele, iar 65% dintre ele folosesc semnătura electronică.
Dacă vă întrebați unde e Tulcea, răspunsul e simplu: pe același palier cu noi.