Este permis pe poduri de dimensiuni similare sau chiar mai mari. Cu toate astea accesul pietonilor și al bicicliștilor este interzis în prezent pe construcția care leagă Brăila de Tulcea.
Când vor circula pietonii și bicicliștii pe podul de peste Dunăre?! Asta-i întrebarea! Din păcate pentru cei care speră ca situația să se schimbe, viitorul nu sună prea bine.
Celebrul pod Golden Gate din SUA, cu care Podul de la Brăila este adesea asemănat, este mai înalt în punctul maxim. Și are trotuare pentru pietoni și bicicliști.
La fel se întâmplă și în cazurile podurilor suspendate din Marea Britanie. Cum ar fi Humber (inclus și în traseul a două maratoane anuale) sau cel peste Severn.
De ce nu au acces pietonii și bicicliștii pe podul de peste Dunăre?
„Proiectul a prevăzut trotuare numai pentru întreținere. Din motive de siguranță și securitate”, a transmis Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) într-un răspuns oferit Hotnews.ro.
„Referitor la existenta trotuarelor pe celebrul Golden Gate din SUA, menționam ca acesta este recunoscut și pentru numărul mare de sinucideri. Numărul mediu de sinucideri pe an este mai mare de 30 în ultimii 10 ani. În acest sens, autoritățile au instalat pe trotuare plase de prevenire a sinuciderilor.
Instalarea unor astfel de măsuri suplimentare, cum ar fi plasa/ gard împotriva sinuciderii, gard anti-vandalism etc, se poate realiza cel puțin după studii atente privind siguranța structurală. Și despre siguranța care ar putea fi afectată de aceste măsuri suplimentare. Însă conform experienței și analizei proiectantului/antreprenorului, acesta a propus în cadrul proiectului tehnic realizarea trotuarelor pentru mentenanță și întreținere”, susține CNAIR.
Nici bicicliștii nu vor fi mai norocoși: nu se ia în calcul accesul lor pe benzi speciale marcate și integrate la marginea benzilor de urgență.
„Modalitatea în care aceste trotuare au fost proiectate nu permite accesul în siguranță al bicicliștilor. În ceea ce privește o bandă specială pentru bicicliști, care să fie integrată la marginea benzilor de urgență, menționăm ca acest lucru este absolut imposibil la acest moment din aceleași considerente care țin de aspecte tehnice de proiectare, care au fost analizate și propuse de antreprenor în calitatea sa de proiectant”, susține CNAIR.
Așadar, s-a rezolvat, nu se poate: podul de la Brăila e pentru mașini, nu pentru oameni.