După ce gălățenii au comentat în fel și chip schimbarea la pavaj a centrului Galațiului, venită la pachet cu dispariția unei bune părți din spațiul verde, iată că arhitecții și constructorii din spatele proiectului au scos în sfârșit capul de după dale și hârtii și au explicat la ce s-au gândit atunci când s-au apucat de treabă.
Sau cel puțin au încercat, căci unele răspunsuri nu le-au prea avut la ei. În special cele legate de spațiul verde sau de felul în care muncitorii execută lucrările.
Pretextul întâlnirii a fost dat anunțul că vor începe lucrările (care vor dura 8 luni de zile) la pasajul subteran din centrul orașului. Iar cu prilejul ăsta am aflat că toate lucrările (zona Potcoava, Spicu) vor fi gata până la sfârșitul lunii noiembrie. Mai mult, arhitectul proiectului a prezentat capetele de sticlă ale pasajului, care cel puțin în randări arată spectaculos.
În sfârșit câteva explicații. Să înțeleagă și prostimea din Galați ce a avut în minte arhitectul
Este pentru prima dată când, de la începutul lucrărilor, arhitecții și constructorii care au câștigat licitațiile dau ochii cu presă și pot veni, iată, și cu câteva explicații. Pe arhitectul șef al proiectului îl cheamă Cristian Ghițău și a ținut să spună că îl leagă de Galați faptul că tatăl său a trăit o vreme în oraș. Ghițău se mai laudă că e membru în camera de arhitectură olandeză și că nu are nicio treabă cu PSD-ul. Deci, cum s-ar spune, a venit aici să facă treabă.
Doar că atunci când a fost întrebat ce notă ar da pentru felul în care s-au executat (până acum) lucrările a emis o ciudățenie. “Nota pe care aș da-o pentru felul în care s-au desfășurat aceste lucrări ar fi 9, dacă ținem cont că suntem în Galați și 7 pentru nivelul din Occident, din țări ca Germania, de exemplu”. Și interesant a fost faptul că arhitectul șef al proiectului chiar părea mândru de nivelul ăsta.
Mai greu a fost cu explicațiile legate de spațiul verde care va rămâne la terminarea lucrărilor. Aici în scenă a intrat peisagistul Cosmin Coman (video) care a ținut să precizeze că cei care s-au supărat pentru că verdele a fost diminuat, nu i-au înțeles conceptul. Că ce era în zona Spicu nu era cine știe ce spațiu verde și că cel care a fost betonat va fi parțial înlocuit cu alveole și jardiniere.
Constructorii au ridicat temeinic din umeri când au fost întrebați despre felul în care muncitorii lor îl imită pe Dorel
Că se lucrează în centrul orașului e de bine, normal. Că lucrările (în valoare de aproape 2 milioane de euro, fără TVA) au încăput pe mâna veșnicilor abonați la contractele cu primăria, adică Tancrad și Lemancons, e altă discuție. Dar ce credeți că a răspuns Cristi Badiu (foto dreapta), director tehnic la Tancrad când a fost întrebat de halul în care muncitorii săi au dat cu stângul în dreptul la multe dintre lucrări. Ei bine, nimic inteligibil. A venit cu o explicație de șef de consignație, ceva de genul: “asta e mâna de lucru pe care o avem”.
De parcă gălățenii, din impozitele cărora s-au plătit lucrările, ar avea vreun motiv ca să fie îngăduitori cu acest lucru.
Iar corul neputinței a fost completat de colegul său Alin Constantinescu (foto stânga), director tehnic la Lemacons. Acesta a recunoscut cu jumătate de glas că au fost ceva probleme, dar a dat asigurări că până la finalizarea lucrărilor acestea vor fi rezolvate.
Oricum ar fi, realitatea e că gălățenilor nu le rămâne decât să vadă cum va arăta la final centrul Galațiului. Pe viu, nu din pliante. Și nu știu de ce am senzația că în funcție de cum le va plăcea sau nu, vor și pune ștampila pe Pucheanu sau pe altul.