În urmă cu un an, Primăria Galați anunța că vrea să închirieze aparate de purificare a apei pentru angajații săi. Justificarea pe care capetele luminate au trecut-o în Caietul de sarcini era minunată: cică apa din rețeaua publică „poate conţine sedimente, clor rezidual, eventuale pesticide, detergenţi şi microorganisme”(vezi aici). Anul acesta, procedura a fost reluată, doar că în referatul de necesitate a fost „dosit” paragraful cu balauri și otravă.
Nu știm dacă ororile despre care pomenea Primăria s-au ușchit din rețeaua publică, dar cert este că edilii vor să prelungească contractul cu firma care a montat purificatoare în sediile municipalității. La prima vedere, justificarea nu mai este de tipul „sfârșitul lumii”, ci doar în stilul veorican, adică „limbaj de lemn, cu greșeli gramaticale”.
. „În vederea asigurării protecției sănătății salariaților (obligaţie prevăzută de art.7 din Legea 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă), Primăria municipiului Galați dorește să achiziționeze servicii de închiriere și mentenanță a aparatelor de purificare a apei, pentru dotarea sediiilor aparținând Primăriei municipiului Galați. Necesarul pentru Primăria municipiului Galați este de 14 aparate de purificare a apei, care vor fi instalate la următoarele locații…. Locațiile pot suferi modificări pe durata executării contractului, ca urmare a modificării volumului necesar de aparate la un anumită locație.” (Primăria Galați)
Trecem cu grație peste prostiile care apar în câteva rânduri și ne înfingem în subiect: de ce naiba au nevoie angajații Primăriei de purificatoare de apă? Ne răspunde tot funcționarul care a mâzgălit Caietul de sarcini și care ne spune la ce folosesc filtrele purificatoarelor dorite:
„Purificarea va fi realizată de cele patru filtre: Filtru de sedimente-realizează prefiltrarea, elimină impuritățile precum nisipul, rugina, praful mâlul. Filtru pre-carbon- elimină din apă substanțele chimice toxice, cum ar fi: materialele sintetice cancerigene, clorul, solvenții, pesticidele și alte substanțe dăunătoare. Filtrul este pe bază de carbon activ, care prezintă un grad mare de absorbție al substanțelor chimice toxice. Filtru post-carbon- este un filtru de înaltă calitate, pe bază de carbon activ granular. La trecerea prin acest filtru, apa își recapătă gustul natural, prin eliminarea gazelor dizolvate, cu miros neplăcut. Elimină, deci, gustul și mirosul, oferă prospețime apei, asigurând apei un aspect cristalin. Ultrafiltru- este un filtru destinat separării factorilor poluanți, de dimensiuni foarte mici (microorganismele). Acesta este alcătuit din membrane din material polisulfuric, material cu proprietăți fizico-chimice deosebite, care reține particulelele microscopice din apă. În urma trecerii prin acesta rămânând apă pură și mineralele sale.” (Primăria Galați)
Așadar, nu mai spune nimeni că apa de la canal poate să conțină o grămadă de porcării, însă „calitățile” filtrelor solicitate demunicipalitate ne pun pe gânduri. Un filtru elimină impuritățile precum nisipul, rugina, praful mâlul, iar altul scoate din apă materialele sintetice cancerigene, clorul, solvenții, pesticidele și alte substanțe dăunătoare.
Cel de al treilea filtru se asigură că apa își recapătă gustul natural, prin eliminarea gazelor dizolvate, cu miros neplăcut, iar ultimul dispozitiv reține particulelele microscopice din apă. Nouă ni se spune că apa de la canal este bună. Totuși, dacă Primăria Galați simte nevoie să-și protejeze angajații de apa pe care o distribuie o societate din subordine, ce să înțeleagă ceilalți gălățeni?