Județul Galați intră la apă. La propriu. Potrivit unui studiu comandat de Administrația Națională Apele Române, doi metri liniari de pămînt de pe malul drept al Prutului sunt înghițiți de apă în fiecare an. Eroziunea se produce aproape de vărsarea Prutului în Dunăre, în dreptul punctului de trecere a frontierei Galați-Giurgiulești.
Așadar, malul drept al Prutului avansează cu viteză către Galați iar, pînă în prezent, autoritățile nu au luat nici o măsură ca să oprească orașul să devină port la rîu. Sunt mulți kilometri pînă în oraș, așa că nu-i motiv de urgență. Totuși județul intră la apă și a pierdut în ultimul deceniu aproximativ jumătate de hectar de pămînt. Dacă prin zonă era terenul unui șmecher cu pile la partid, afacerea unui politician sau măcar vila lui Florin Pîslaru, lucrurile ar fi fost diferite.
Specialiștii care au măsurat malul Prutului în lung și în lat au constatat că eroziunea pune în pericol cele două poduri (feroviar și rutier) care leagă România de Republica Moldova. Altfel spus, punctul de trecere a frontierei Galați-rutier ar putea deveni peste noapte(Doamne ferește!) Galați-acvatic, ceea ce i-ar pune la grea încercare pe contrabandiștii de țigări și usturoi dar și pe amatorii de bomboane Bucuria.
Proiectul de reabilitare a digului pe malul drept a râului Prut în aval de podul rutier Giurgiulești pe o distanță de 380 metri liniari reprezintă o necesitate imediată din cauza accentuării procesului de eroziune a malului drept care duce la pierderea teritoriului național cu 1 – 2 m anual. Eroziunea malului drept înseamnă inclusiv pierdere de teritoriu național…Eroziunea accentuată a malului pune în pericol podul rutier, podul CF, digul de apărare și duce la pierderea de teritoriu național, fiind necesară realizarea consolidări de mal în vederea stabilizării malului râului Prut.
Domnii care au realizat studiul mai spun că eroziunea malului este accelerată de viiturile puternice și de manevrele vapoarelor din portul Giurgiulești. Specialiștii nu zic nici pîs despre incompetența, impotența și delăsarea autorităților locale și centrale care nu au luat nici o măsură din 2006 încoace, de cînd a fost constatată eroziunea în mod oficial.
Acum, în ceasul al 12-lea (la 12 ani de la constatare) aflăm că Ministerul Apelor şi Pădurilor a pregătit un proiect. Chestia inclusă pe lista de priorități 2018 se numește „Reabilitare dig rîu Prut în incinta Brateşul de Jos, judeţul Galaţi”. Asta dacă nu apare un Guvern Dragnea 4, cu alte priorități, alte planuri, alte șmenuri.