De cînd s-a întîmplat nenorocirea din clubul bucureștean Colectiv este mare vînzoleală. Toată lumea vorbește despre pericolul din discoteci, instituțiile statului au uitat să ia șpagă și au început să verifice aceste locuri iar pe patroni i-au apucat remușcările și se întrec în manifestări publice ale turnatului de cenușă pe breton. Au aflat pînă și babele de la țară că în orașe există cluburi unde se adună sataniști care beau pînă scuipă flăcări pe nas și pîrjolesc chirpiciul de pe pereți. Oricum, este clasic românesc: trebuie să se întîmple o nenorocire ca să se rezolve o problemă. De aia ne întrebăm: alte probleme chiar nu mai avem în țara asta?
Noi tot scriem despre situația școlilor care este periculos de nașpa. A spus și fostul ministru al educației că peste 90% din școlile din România nu au avize de la ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență). În vacarmul discuțiilor despre nenorocitele de cluburi, nu l-a auzit nimeni pe ministru. De aia, insistăm noi cu subiectul. În județul Galați, peste 20% dintre unitățile școlare nu au autorizație de funcționare. Despre avizele de la ISU, Dumnezeu cu mila. Dacă nu au fost bani pentru o mînă de var și o toaletă curată, credeți că școlile și grădinițele respectă normele de protecție împotriva incendiilor? Hai să fim serioși.
Potrivit unor date oficiale, la nivelul judeţului Galaţi, doar 52 de unităţi de învăţămînt preuniversitar dintr-un total de 431 deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Mai sunt 12 unităţi de învăţămînt care nu au autorizaţie deşi se încadrează în categoria de construcţii ce se supun procesului de avizare/autorizare (astea au fost sancţionate şi se fac demersuri pentru intrarea în legalitate). Apoi pompierii încearcă să ne liniștească. Cică 367 de școli și grădinițe din total „nu fac obiectul avizării/autorizării conform legislaţiei în vigoare, deoarece au fost construite şi puse în funcţiune înainte de apariţia reglementărilor privind avizarea şi autorizarea, iar pînă în prezent nu au făcut extinderi, modernizări ori schimbări de destinaţie”. (fragment comunicat ISU Galați). Altfel spus, sunt clădiri vechi construite înainte de apariția legii și nu au nevoie de avize/autorizații. Păi asta înseamnă că nu pot, Doamne ferește, lua foc? Bineînțeles că pot, dar în felul ăsta ISU și autoritățile locale se spală pe mîini. Iar dacă se va întîmpla vreo nenorocire, de vină vor fi copii care au vrut la școală, părinții care s-au înverșunat să-și trimită odraslele de acasă și profesoarele care nu și-au băgat în poșetă o tulumbă cu spumă.
Murim de grija cluburilor dar ne cad școlile în cap
-->