Nu știu ce l-a apucat pe amicul Marian Coman din Brăila, de la ziarul Obiectiv, să gîndească un proiect destinat actului cultural. Dar tocmai de asta apreciez demersul lui Marian Coman, pentru că nu îl înțeleg. Scria Marian la un moment dat, cînd a pus un rămășag public cu primarul Brăilei, Aurel Simionescu, că nu îi place să pună pariuri. Eu cred că suplimentul Obiectiv Cultural este, poate, cel mai dificil pariu pe care Marian l-a pus cu sine însuși, cel puțin de cînd îl cunosc eu, extrem de greu de cîștigat.
Iată însă că Obiectiv Cultural ajunge, încet-încet, să atragă destui cititori, să facă trafic, cum se zice. Căci o fi vorba despre un proiect cultural, de nișă, care, chipurile, nu își propune să le aducă milioane de euro celor care îl realizează, dar parcă nici să ajungi să ai mai puțini cititori decît scriitori la gazetă.
Moștenirea comunismului
Marian Coman nu este singur în acest proiect. El are șansa să fie susținut de doi scriitori tineri, talentați, cu nerv în pix, capabili să te determine să le citești textele pînă la ultimul semn de punctuație. Este vorba despre Cristian Robu-Corcan și Liviu G. Stan.
Suplimentul Obiectiv Cultural, care apare lunar, împreună cu ziarul Obiectiv-Vocea Brăilei, nu își propune nimic. Nimic în afară de a coagula în jurul său un public interesat și de altceva decît de cafturile din lumea interlopă din Brăila sau de silicoanele lu’ Sexy Brăileanca. Și o primă încercare de a dialoga, de a face o dezbatere publică pe o temă sensibilă – “Moștenirea comunismului” – care încă frămîntă societatea românească, se va produce chiar mîine, luni, 21 februarie 2011, în foaierul Teatrului “Maria Filotti” din Brăila, de la ora 18.00. Invitații speciali Cătălin Avramescu și Mihail Neamțu își vor spune părerea despre “Moștenirea comunismului”, alături de Monica Paraschiv, Cristian Robu-Corcan, Liviu G. Stan și, evident, Marian Coman, care și-a asumat rolul de moderator al dezbaterii. La discuții sînt așteptați să participe toți brăilenii (și nu numai), care au ceva de spus cu privire la moștenirea pe care consideră ei că le-a lăsat-o comunismul.