După ce, de ani buni, puținele investiții private mai serioase care se rătăcesc prin zona asta se opresc la Brăila, iată că vecinii noștri ne mai servesc o lecție: de turism. Într-o singură lună, la ei înnoptează cu 70% mai mulți călători decât la noi.
Conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică, 17.510 de înnoptări au fost vândute în Galați în octombrie 2019 (ultima lună în care au fost prelucrate informațiile). Față de aceeași perioadă a anului trecut, vorbim de o creștere și, creștere fiind, am fi tentați să ne mândrim cu ea (indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică a fost de 31,7% față de 26,3% în octombrie 2018).
Din păcate pentru mândria noastră, în același moment cu publicarea datelor referitoare la Galați au fost prezentate și cele pentru Brăila. Iar în octombrie 2019, numărul de înnoptări în structurile de cazare turistică a fost de 25.504 (92% în hoteluri!). Și asta în condițiile în care numărul de înnoptări din luna octombrie 2019 a scăzut cu 3,4% faţă de luna precedentă şi cu 6,3% faţă de luna octombrie 2018 (27.232 înnoptări).
Cât privește gradul de ocupare, care la noi abia se ridică peste 30%, la vecini este de 50,5%. Ce are Brăila și nu are Galațiul? Păi, de aproape patru ani vecinii de la Dunăre au un punct de informare și promovare turistică (foto), ridicat cu fonduri europene, la noi încă nu s-a pus problema. Orașul are două case memoriale (Panait Istrati și Perpessicius), municipiul Galați nu are niciuna. Și, nu în ultimul rând sau mai degrabă în primul rând, Brăila cunoaște un minim interes din partea investitorilor importanți, fapt dovedit în ultimii ani de cele 40 de milioane de euro investite de Yazaki sau de cele 17 milioane aduse de Lighting Universal. Plus ce va mai genera construcția podului peste Dunăre.