Printre miile de e-mailuri din Inbox-ul Rectoratului Universităţii “Danubius”, doar cele de săptămâna trecută, unul a atras atenţia în mod deosebit deşi nu conţinea în titlu niciun termen de marketing care să urgenteze citirea lui. Nimic de genul URGENT!, CITIŢI!, NU RATAŢI! ACUM!.
Cuvintele cheie care au declansat cu prioritate click- ul pe acest mesaj au fost: În atenţia d-lui Andy PUŞCĂ – Summitul Liderilor în Ştiinţă şi Educaţie, Oxford, UK.
Aproape un deja vu al mesajului primit în urmă cu un an de la Universitatea Cambridge, una dintre cele mai bune universităţi din lume, mesaj prin care Universitatea “Danubius” primea propunerea de a accepta să facă parte din Ghidul excelenţei 2012, o colecţie de poveşti inspiratoare, inovatoare, de iniţiative revoluţionare şi modele de excelenţă în domeniul învăţământului, toate adunate din experienţa mondială. http://media.univ-danubius.ro/news/2012/03/28/modelul-danubius-aplaudat-de-maestrul-cambridge-pe-podiumul-excelen%C8%9Bei-academice-interna%C8%9Bionale/
Oxford premiază calitatea în Ştiinţă şi Educaţie!
„Trebuie să admitem succesul activităţii Universităţii „Danubius” în domeniul profesional, ştiinţific şi educaţional precum şi nivelul ridicat al profesionalismului absolvenţilor acestei Universităţi.
Toţi aceşti factori – cheie împreună cu reputaţia, dezvoltarea dinamică şi realizările ştiinţifice sustenabile au condus la hotărârea Comitetului SOCRATE de a nominaliza Universitatea Danubius din Galaţi ca fiind Cea mai buna Universitatea Regională.”
Acesta este începutul mesajului care a confirmat importanţa lui pentru danubieni, pentru Galaţi, pentru învăţământul superior din România. Un mesaj trimis de Europe Business Assembley (EBA), corporaţie independentă din Oxford, Marea Britanie, iniţiatoarea programului de premiere care are la bază un principiu simplu: munca de calitate.
Nominalizările includ artişti, oameni de afaceri, politicieni, instituţii de învăţământ şi managerii lor toţi având în comun rezultatele activităţii care contribuie la susţinerea dezvoltării economice, ştiinţifice şi culturale a societăţii.
Oxford Summit of Leaders ”Science and Education”, forum anual al investitorilor, mediului academic, preşedinţilor şi rectorilor din întreaga lume, se focalizează pe noile tendinţe în educaţia superioară, promovarea programelor şi metodelor educaţionale moderne, prezentarea progreselor ştiinţifice şi a soluţiilor inovative şi extinderea cooperării internaţionale în domeniile ştiinţific şi educaţional.
Criterii îndeplinite pentru Oxford!
O asemenea veste a sosit la Danubius în plină evaluare instituţională, evaluare realizată de către ARACIS. Multe anexe care însoţeau dosarul de evaluare instituţională aflat pe masa evaluatorilor conţineau sute de documente justificative ale calităţii cu tot ce implică aceasta pentru mediul academic.
Potrivit scrisorii adresate de către EBA Oxford, UK, criteriile îndeplinite de Universitatea “Danubius” care au condus la nominalizarea pentru Titlul de Cea mai Bună Universitate Regională, sunt:
– calificarea personalului didactic;
– acreditare şi certificare;
– opinia absolvenţilor;
– nivelul superior al dotărilor;
– implicare în proiectele educaţionale internaţionale;
– diversitatea aplicării metodelor şi programelor;
– implementarea noilor cursuri;
– deschiderea pentru cooperare internaţională.
Putem spune că rezultatul nominalizării Universităţii “Danubius” pentru Titlul de Cea mai Bună Universitate Regională, îmbracă o formă a praeterintenţiei sau a intenţiei depăşite, devreme ce pentru toate criteriile recunoscute ca fiind îndeplinite de Oxford, Danubius s-a pregătit pentru a corespunde exigenţelor naţionale astfel cum sunt stabilite în Metodologiile ARACIS.
Andy Pușcă – Cel mai bun manager al anului în domeniile Ştiinţei şi Educaţiei
Aceeaşi scrisoare: „Rectorului acestei Universităţi îi este conferit Titlul de Cel mai bun manager al anului în domeniile ştiinţei şi educaţiei!”
Motivaţie supremă pentru omul care a reuşit să menţină pe şine această Universitate, la parametri optimi, în vremuri nu tocmai liniştite pentru învăţământul superior, în special pentru cel privat. Cu siguranţă schimbarea radicală a macazului către lumea internaţională, către nou, către altfel, către antreprenoriat, a valorat enorm în atingerea succesului calităţii aşa cum, fireşte, este văzut prin ochii profesioniştilor de la Cambridge şi de la Oxford.
Iată că şi anul 2013 se încheie cu o nominalizare care se va regăsi probabil într-un almanah ştiinţific destinat calităţii învăţământului superior românesc.
Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc pe data de 17 decembrie, fiind doar una dintre activităţile desfăşurate în cadrul Oxford Summit of Leaders ”Science and Education” , eveniment organizat de Clubul Rectorilor din Europa, Europe Business Assembley şi EBA Conferences.
Șef Birou Relații Publice Universitatea Danubius,
Ana Alina Ionescu Dumitrache