O altă afacere păguboasă descoperită de Curtea de Conturi a fost cea legată de un împrumut acordat din fondul de rezervă bugetară al Galaţiului, Serviciului public GeoTopoCad Expert.
În urma controlului, auditorii au descoperit că serviciul cu pricina a primit, în anul 2007, suma de un milion de lei, bani pe care avea obligația să-i ramburseze în termen de 12 luni. Desigur că nu a făcut-o, iar acum prejudiciul, de 61.000 euro, îi este imputat Primăriei Galați.
Citez din raportul Curții de Conturi: “Municipiul Galaţi nu a recuperat suma de 116.854 de lei, la care se adaugă majorări de întârziere de 169.097 de lei (în total, valoarea de 285.951 de lei), reprezentînd un împrumut pe termen scurt acordat din fondul de rezervă bugetară a municipiului Galaţi, Serviciului public „Geo TopoCad-Expert” Galaţi, în valoare de 1.000.000 de lei, cu termen de rambursare pînă la data de 27.09.2008”. Asta ar explica, probabil, și zvonurile potrivit cărora serviciul cu pricina a intrat deja în dizgrația primarului Marius Stan și a Consiliului Local. Un punct slab pentru GeoTopoCad ar putea fi și evaluările asupra unor terenuri, care în nenumărate rînduri, au ridicat suspiciuni în rîndul aleșilor locali.
Servicii paralele
De altfel, existența GeoTopoCad nici nu prea se justifică cît timp, în cadrul Primăriei, există și un birou de Cadastru, al cărui director este Valentina Laura Buca. Serviciul public GeoTopoCad fost înființat în anul 2007, în mandatul fostului primar pesedist Dumitru Nicolae. Conform organigramei votată de Consiliul Local, serviciul are un număr de 25 de angajați, dintre care un director general (Elena Basov) și un director economic (Georgeta Sîmbanu).
Un serviciu al Primăriei, expert în tocat bani publici
-->