Trei spitale din Galaţi (n.a. este vorba de Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii “Sf. Ioan”,
Maternitatea “Buna Vestire” şi Spitalul de Psihiatrie “Elisabeta Doamna”) urmează să treacă în subordinea Consiliului Local. Cică asta se cheamă descentralizare. Asta poate în teorie!
În realitate, cele trei spitale se vor afla în subordinea Serviciului de Asistenţă Medicală Comunitară şi Şcolară din cadrul Primăriei, la conducerea căruia se află dr. Costinela Georgescu.
Practic, la noi acţiunea asta nu înseamnă nimic altceva decît politizare cu acte în regulă. Viaţa de zi cu zi ne dovedeşte că toate instituţiile din subordinea CL, ca să nu mai vorbim de cele ce ţin direct de Primărie, sînt secătuite de politruci cu figuri de manageri. În aceste instituţii, directorii numiţi politic au salarii nesimţit de babane, aprobate cu nonşalanţă de consilierii locali, şi permanenta grijă de a atrage fonduri către partidul care i-a sprijinit.
O dată cu cele trei spitale, în subordinea autorităţii locale a trecut întreaga reţea de cabinete medicale şcolare, asistenţi medicali comunitari şi mediatori rromi. Mai exact, este vorba de 17 medici şcolari, 76 de asistenţi medicali, 8 medici dentişti, 8 asistenţi medicali, 20 de asistenţi medicali comunitari şi 3 medici sanitari rromi.
Dr. Costinela Georgescu a ţinut să precizeze că cele trei spitale au datorii relativ mici, în comparaţie cu cele 220 de miliarde pe care le are Spitalul Judeţean. Adică, dacă la Spitalul de Psihiatrie datoriile tind spre zero, la Spitalul de Copii sunt 15 miliarde în timp ce maternitatea e în gaura cu 5 miliarde.
Mai e o mică problemă: într-o lege a Ministerului Sănătăţii se prevede că vor fi suportate de către Minister doar acele datorii care sînt eligibile, restul sumelor urmînd a fi recuperate de la cei vinovaţi. Sau, aşa cum este deja practica în administraţia locală, urmînd a fi suportate de noi, fraierii de contribuabili.
Trei spitale, cu tot cu datorii, trec în subordinea Consiliului Local
-->