Şmenarii care operau imediat după 1990, trăgînd bani din teanc chiar sub nasul clientului care vroia să schimbe dolari, nu au dispărut, ci s-au mutat în casele de schimb valutar. Dar parcă şmenarii nu aveau tupeul nesimţit de care suferă unii patroni şi angajaţi ai caselor de schimb. Ceea ce i s-a întîmplat ieri gălăţeanului Eugen Lăcustă te lasă cu gura căscată. Bietul om a fost pur şi simplu jefuit pe faţă, ba are şi acte la mînă care să confirme acest lucru.
Eugen Lăcustă luase 50 de euro de la fiică-sa, ca să îi schimbe şi să poată plăti astfel impozitul pe casă. Dracu l-a împins, însă, să meargă la casa de schimb valutar din Ţiglina I, aia aflată în staţia de autobuz, sub pizzeria “El Torro”. Afară scria mare cît crucea nebunului (vezi foto mic, jos) cursul la cumpărare pentru 1 euro: 41.955 de lei vechi. Omu’ a făcut un calcul rapid şi a zis că e bine, căci urma să primească aproape 2.100.000 de lei vechi. Deci îi ajungea de impozit. Dar mai bine să-l lăsăm pe Eugen Lăcustă să explice cum a fost păcălit la drumul mare, ajungînd să schimbe 1 euro cu 31.955 de lei, adică cu fix 10.000 de lei mai puţin faţă de preţul afişat în faţa casei de schimb valutar: “Am intrat, am dat cei 50 de euro şi am aşteptat să primesc leii. Fata din spatele ghişeului mi-a întins însă o hîrtie (foto mic, jos) că cică să semnez de primire. Logic, m-am gîndit că semnez de primire a banilor. Am semnat, iar apoi mi-a dat banii. Dar erau doar 1.600.000 de lei, în loc de 2.100.000. Deci cu 500 de mii mai puţin. I-am zis că a greşit cu banii, iar ea mi-a spus că nu a greşit cu nimic. Că atît trebuie să-mi dea! I-am spus apoi că vreau banii înapoi, adică cei 50 de euro ai mei, că nu vreau să-i mai schimb la preţul ăsta. Ea a pus badiguardul pe mine, care m-a invitat afară. Că cică am semnat că sînt de acord cu cursul, deci ar fi cazul să-mi văd de treabă.”
În hîrtia care i-a fost dată lui Eugen Lăcustă să o semneze scrie aşa: “Declar, prin semnarea acestui formular, că am fost informat atît verbal, cît şi în scris, asupra cursului şi comisionului practicate susmenţionate…”. Evident că lui Eugen Lăcustă nu i-a explicat nimeni cît este cursul, că doar el nu era idiot să accepte un curs de 31.955 de lei, cînd văzuse bine preţul de afară. Ţeapa a fost dată prin prosteală ieftină, prin păcălirea clientului, profitînd de graba şi neatenţia acestuia. “Recunosc, nu am stat să citesc formularul. Oricum nu aveam ochelarii la mine, că eu nu văd bine de aproape. Dar am mers pe încredere, doar scria clar afară cîţi bani trebuie să iau pentru 50 de euro…”, povesteşte Eugen Lăcustă.
Dacă tot era în Ţiglina, păgubitul a mers la poliţie. Cu hîrtiile în mînă, prin care să poată dovedi tranzacţia şi hoţia, documente pe care le prezentăm alăturat. Eugen Lăcustă spune că poliţiştii l-au pasat rapid, argumentînd că ei nu se ocupă de astfel de cazuri. Dar, vorba aia, au fost amabili, îndrumîndu-l la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului. “La OJPC m-au pus să completez o cerere, un fel de formular, în care să povestesc tot ce s-a întîmplat. Am scris, mi s-a dat număr de înregistrare, şi cu asta-basta”, mai spune Lăcustă. Jefuit de reprezentanţii unei case de schimb valutar autorizată să desfăşoare astfel de activităţi şi luat la mişto de autorităţile care ar fi trebuit să fie de partea lui, Eugen Lăcustă s-a consolat deja cu ideea că a fost ţepuit, că a pierdut banii. Dar a ţinut să facă public faptul că a fost furat, să afle toţi gălăţenii că la casa de schimb valutar din staţia de autobuz din Ţiglina I eşti jefuit cu acte-n regulă şi să fie cu băgare de seamă atunci cînd vor merge să schimbe valută aici sau în altă parte. De 20 de ani, Eugen Lăcustă se chinuie să demonstreze în justiţie că a fost nedreptăţit, că a fost dat afară pe nedrept de la serviciu, iar de atunci viaţa lui a intrat în vrie. S-a scris de zeci de ori în ziare despre cazul lui, a protestat de nenumărate ori în faţa Palatului de Injustiţie şi a intrat în greva foamei cu pancarte legate de gît. Cele două decenii de procese aproape că l-au deraiat, iar taman cînd credea că le-a văzut pe toate în viaţă Eugen Lăcustă a aflat că sistemul nu doar te doboară, ci te jefuieşte, după care te şi umileşte, ca să fie tacîmul complet.
Ţepuit la casa de schimb valutar din Ţiglina I
-->