Marius Stan cred că deja se consideră un primar independent, după ce a reușit performanța de a se distanța de toate cele trei partide care l-au susținut în campania electorală din 2012. De altfel, Stan a și a precizat la vreo două luni după cîștigarea alegerilor că el nu răspunde la telefoane de partid și de stat, adică le-a dat un dos de palmă lu’ alde Victor Paul Dobre (șeful lui Stan la PNL), lui Dan Nica (PSD) și lui Eugen Durbacă (PC). Anunțul făcut atunci de Marius Stan a fost unul populist, el băgînd din nou placa aia cu “pe mine m-au ales gălățenii, eu sînt în slujba gălățenilor, nu a partidelor politice”, ca și cum nu ăsta ar fi rolul unui primar, de a fi angajatul cetățenilor orașului. E ca și cum un polițist ar declara că rolul său este să prindă infractori.
Din actualul mandat al primarului Stan a trecut doar un an, iar el deja întîmpină probleme atunci cînd vrea să promoveze un proiect de lege în Consiliul Local Galați. Să amintim doar de proiectul de asociere a județelor Galați, Brăila și Tulcea, care a fost aprobat de județele vecine, în timp ce la noi cei de la PSD și PC i-au zis “Te pup, pa-pa” lui Stan. În ritmul ăsta, cu un Marius Stan căruia îi place să dea cu pumnul în masă (așa cum a făcut la PNL, motiv pentru care i s-a și arătat degetul mijlociu la alegerile interne de luna trecută), Galațiul poate avea de suferit din cauza blocajului instituțional dintre Instituția Primar și Consiliul Local. Nu mai e mult pînă cînd coaliția majoritară din CL o să îl pună definitiv la colț pe Stan, în timp ce Stan o să apeleze la popor, după modelul Băsescu. Deja Stan a anunțat că vrea să facă vreo două referendumuri: unul în legătură cu termocentrala aia pe cărbuni și al doilea cu unirea dintre Galați, Brăila și Tulcea. Asta înseamnă bani cheltuiți de la bugetul local, timp pierdut și balamuc.
Poate că Stan vrea să fie un soi de Ciumacenco 2
Cu siguranță, Marius Stan își dorește și un al doilea mandat de primar. Așa că va candida și în 2016. Problema este cine naiba o să îl mai susțină, căci dacă pe, sanchi, “partenerii” de la PSD, PNL și PC deja i-a dat la gară, alte variante viabile nu sînt prea numeroase. De fapt, stați puțin că mai există o Forța Civică, un PNȚCD, poate chiar și Mișcarea Populară, care nici împreună nu au 1%, așa că Marius Stan are de unde alege. Sau, cine știe, poate că Stan va candida ca independent la alegerile din 2016, ca să aibă soarta crudă a lui Nicușor Ciumacenco.