Pentru mine este o enigmă cum statul român, care cică vrea în Schengen, încă tolerează, în anul 2013, funcționarea așa-ziselor centre de colectare a fierului vechi. În Galați, ca de altfel în toată țara, sînt cu duiumul astfel de centre, în special în cartierele mărginașe. Din anunțul alăturat aflăm că un kilogram de cupru adus la centrul de colectare este plătit astăzi cu 21 de lei. Habar nu am dacă este un preț bun sau nu, dar eu stau și mă întreb: are cineva crescătorie de cupru acasă, ca să poată duce cu kilogramele la un astfel de centru, pentru a încasa niște bani? Și-atunci, cînd cineva vine, să zicem, cu un lingou de cupru, vînzătorul ce face? Verifică marfa, o pune pe cîntar, după care îi dă banii omului? Nu îl întreabă așa, preventiv, de unde a făcut rost de cupru, nu sună la poliție? Nu, nu sună la poliție pentru că, de regulă, cel care aduce marfa vine pe o filieră din care mănîncă și polițiștii.
Cîrciumă vs. centru de colectare a fierului vechi
La fel stau lucrurile și cu fierul vechi. De unde naiba fac rost de fier vechi clienții acestor centre? Ok, să zicem că au avut un pat vechi acasă și au adus grilajele din fier, pentru a face un ban cinstit. Dar cînd aduci aproape zilnic zeci de kilograme de fier, e clar că nu le produci, ci le furi de undeva. Uite-așa s-au teleportat la fier vechi niște întreprinderi din Galați, iar aici nu mă refer doar la cazul Mehid de pe b-dul George Coșbuc. Mai nou, dacă îți cumperi pămînt ca să îți ridici casă, și nu te apuci imediat de treabă, trebuie să știi că faci cea mai mare prostie dacă împrejmuiești locul cu gard din fier. Dacă a dispărut el ditamai gardul din fier de la Casa Mantu, din centrul Galațiului (str. Al. I. Cuza), vă dați seama că gălățenii dintr-o anumită etnie minoritară sînt în stare să vă fure și chiloții de pe voi, în timp ce vă plimbați pe stradă.
Ați auzit vreodată de vreun centru de colectare a fierului vechi care să se închidă din lipsă de clienți? Nu, astea merg și pe timp de boom economic, și pe criză. E adevărat că și cîrciumile (bombele de cartier) merg ca unse, dar în cazul cîrciumilor consumi curent electric, trebuie să ai o toaletă, să ții o minimă contabilitate, să acoperi costul paharelor și a halbelor sparte sau furate etc. Așadar, în cazul cîrciumilor este ceva cheltuială, pe cînd la un centru de colectare a fierului vechi ai nevoie doar de o curte și de un nene care să cîntărească și să plătească marfa.
Apropo, dispune cineva de o curte spațioasă liberă, căci eu am un cîntar din fier care suportă 500 de kg. pe el. Am zis să duc cîntarul la fier vechi, dar parcă mai bine mă bag în afaceri cu el, dacă tot am văzut că merge treaba. Să ne vedem sănătoși în Top 300.