Sărbătorile Galațiului nu mai interesează pe nimeni. Sau aproape pe nimeni, pentru că de la an la an prezența este tot mai scăzută la manifestările în care Primăria Galați pompează o basculantă de bani de la bugetul public. Și adevărul este că nici nu ai ce dracu să vezi sau să faci de așa-zisele Sărăbători ale Galațiului. În fiecare an vin 3-4 trupe obosite, care în pub-urile din București cîntă pe două cepe degerate, dar la Galați solicită și evident primesc sume astronomice, undeva la 6.000-7.000 de euro pentru 50 de minute de concert. Păi mie cred că nici dacă mi-ar da unul 1.000 de euro nu m-aș duce să îl văd pe afonul ăla de Tudor Chirilă, de la Vama, cum recită în loc să cînte, darămite să stau să îngheț la 10 noaptea pe faleză, pe banii mei, ca să îl aud urlînd la microfon pe fostul iubit al Andreei Raicu. Dar nu artiștii de factură îndoielnică sînt de vină pentru faptul că gălățenii nu participă în număr mare la Sărbătorile Galațiului. Cum ziceam, oferta municipalității pentru aceste sărbători ale orașului este total neatractivă. Practic, în afară de a strînge frig în oase la niște concerte susținute de unii sau alții și a mînca mici & alte frigărui, nu ai ce face.
Niște speculanți nesimțiți
Apropo de frigărui. Anul acesta parcă a fost anul foametei, fraților. Oriunde priveai pe faleză, trebuia să vezi un grătar cît țambalul de mare, pe care sfîrîiau cefe late de porc și cîrnați de toate grosimile și lungimile. Nu mai zic de ceaunele în care se fierbea fasole sau gulaș. Cine dracu le-o fi spus comercianților să facă mîncare ca pentru armata chineză? În aceste condiții, nu e de mirare că mulți au rămas cu frigăruile pe stoc, căci puțină lume am văzut să crape în ea mici și cabanos la grătar. Dar nu este cazul să le plîngem de milă comercianților (în fapt, niște speculanți nesimțiți), căci aceștia și-au acoperit cu siguranță costurile. Cei mai mulți luaseră mici de la Metro sau Selgros cu 14 lei tava mare (de 16 mici) și vindeau micul cu 2,5 lei bucata. Asta înseamnă că au practicat un adaos și de 300%. Să fie sănătoși, să mănînce singuri micii pe care au crezut că o să îi vîndă ca pîinea caldă.
Bani cheltuiți în delapidare
Pînă și Traian Sandu de la Galtour, pe care îl credeam nițel mai spilcuit, a ieșit cu mîncarea în stradă, ca tot țăranul, de parcă gălățenii se întorceau de la război și ar fi fost în stare dea și haina de pe ei pentru un polonic de fasole. Cum ziceam, toți au făcut anul acesta de mîncare în delapidare, uitînd că spectatorii sosiți pe faleză veneau totuși de acasă, că gălățenii nu sînt niște boschetari rupți de foame care nu au mai văzut mici la viața lor.
Dacă ținem cont de faptul că în fiecare din cele trei seri de spectacole & paranghelii de pe faleză media a fost de cel mult 1.000 de spectatori, ne putem întreba de ce naiba mai alocă Primăria Galați atîta bănet pentru Sărbătorile Galațiului. Atîta bănet cheltuit pentru doar 3.000 de inși?! Păi, e ca și cum primarul Marius Stan ar fi plătit 800 de meniuri la nunta lui, deși știa că nu vor veni decît 60 de persoane la petrecere. Da, numai că la Sărbătorile Galațiului primarul Marius Stan își permite aroganța de a sparge bani în neștire, căci nu dă de la el.