La mai bine de o săptămână de la solicitarea unui punct de vedere și doar după mediatizarea cazului inclusiv de către presa centrală, Inspectoratul Județean de Poliție Galați a prezentat câteva lămuriri. A evitat, însă, un răspuns complet.
Săptămâna trecută, marți după-amiaza, în jurul orei 17.30, un echipaj de poliție se înființa la un apartament dintr-un bloc din Țiglina I. Acasă erau o fetiță de 2 ani și 7 luni și mama acesteia, cum sunt de altfel și obligate, conform ordonanțelor militare. Nu era pentru prima dată când se trezeau cu patrula la ușă, doar că niciodată până atunci nu se găsise și motiv de sancțiune.
”Sus numita, în timp ce se afla în locuința sa, nu a luat măsuri de supraveghere a fiicei sale în vârstă de 2 ani și șapte luni care a tulburat liniștea locatarilor prin producerea de zgomote și larmă”, scrie în Procesul Verbal lăsat în urmă de polițiști.
Pe lângă hilarul situației, există câteva aspecte care ridică suspiciunea de exces de zel sau chiar abuz în serviciu, în condițiile în care, conform informațiilor noastre, sesizarea venea din partea unui singur vecin, angajat al IPJ.
Deși am cerut de miercurea trecută un punct de vedere, IPJ Galați a transmis unul abia astăzi, după ce întreaga poveste a apărut în presă. Răspunsul oferit nu este însă și complet.
Reluăm întrebările, așa cum au fost prezentate și în articolul de ieri, ce poate fi citit aici .
”Rog să ne comunicați următoarele informații:
Întrebare: cum a fost făcută sesizarea incidentului (prin 112, telefonic la Secția 2 Poliție Galați, altfel)?
Răspuns IPJ: La data de 05 mai a.c., dispeceratul Secției 2 Poliție Galați a fost sesizat de un locatar al unui bloc, de pe strada Arad, cu privire la faptul că, dintr-un apartament vecin cu cel în care locuiește, se aud zgomote puternice și larmă, de natură a tulbura liniștea locatarilor. Polițiștii au mers la adresa indicată unde au identificat o femeie, aceasta justificând ca zgomotele și gălăgia sunt făcute de fetița sa care se joacă și aleargă prin casă. Femeia respectivă a fost avertizată, în conformitate cu prevederile art. 2 pct. 25 din Legea nr. 61 /1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Întrebare: câte sesizări au fost făcute în cursul acestui an, pe același motiv, la această adresă; cum au fost făcute; ce măsuri s-au luat;
Răspuns IPJ: Menționăm că, în cursul anului 2020, în lunile martie și aprilie, la Secția 2 Poliție au fost înregistrate alte două reclamații, referitoare la aceleași aspecte, de fiecare data, polițiștii atenționând verbal persoana găsită la domiciliu, cu privire la situația respectivă. Totodată, facem precizarea că art. 51 din Constituția României asigură tuturor cetățenilor statului român dreptul de petiționare, fără a restrânge acest drept raportat la profesie sau categorie socială.
Aici se termină răspunsurile IPJ Galați, nu și întrebările noastre.
Mai sunt trei pentru care așteptăm, în continuare, un răspuns:
– câte alte familii din vecini s-au plâns de zgomotele produse de fetiță?;
– persoana care a făcut sesizarea în data de 5.05.2020 este angajat al IPJ Galați?;
– câte dosare cu Autor Necunoscut are în lucru Secția 2 Poliție Galați și care sunt cele mai vechi?
Așteptăm în continuare informațiile solicitate, în varianta completă.