Dacă în materie de atragere a banilor europeni nu avem prea multe motive de laudă, iată că reușim să ne situăm pe o poziție fruntașă în materie de infracțiuni. Știu, trebuie depășit mai întâi un ușor paradox: ce să furi, dacă nu aduci? Răspunsul e simplu: în principal fondurile destinate agriculturii sau micilor întreprinzători.
De când am intrat în Uniunea Europeană (ianuarie 2007) și până în primăvara acestui an, procurorii DNA au trimis la nivel național în judecată aproape 700 de cauze care au avut ca obiect fraudarea fondurilor europene. Vârful valului de hărnicie a fost în perioada 2015-2017, când s-au instrumentat și trimis în instanță aproape jumătate dintre dosare.
În Regiunile Centru și Nord- Vest, unde au fost atrași cei mai mulți bani, au fost instrumentate însă cele mai puține infracțiuni. În Nord – Est și Sud – Est (unde ne aflăm noi), situația este taman invers: au venit cei mai puțini bani și au ridicat cele mai multe semne de întrebare.
În aceste condiții, la nivel de servicii teritoriale DNA, am ajuns pe poziția a șasea națională (din 15) la dosare de fraudare a fondurilor UE trimise pe masa judecătorilor. În frunte e Bucureștiul (peste 120 cazuri) urmat de curțile de apel Constanța, Craiova, Iași (50 – 60 de dosare) apoi de Suceava, Galați, Tg. Mureș, Ploiești, Bacău (35 – 40 de dosare).
Ultimul caz trimis în judecată de DNA Galați a fost pentru un presupus prejudiciu de peste 400.000 de lei.
”În anii 2011, 2013 și 2014, inculpata S.C. Agroberin S.R.L. București (fostă S.C. Serodcom S.R.L. Brăila), prin intermediul inculpatului Ciolcă Dan Ștefan în calitate de administrator legal al societății în anul 2011 și ulterior, prin intermediul inculpatului Stanciu Denis Ciprian (persoană împuternicită în anii 2013 și 2014), a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) cereri anuale pentru acordarea de ajutoare financiare europene pentru lucrări agricole declarate ca fiind executate în județele Vaslui și Galați, deși, în concret, inculpata SC Agroberin SRL București nu a exploatat agricol terenurile în suprafețele care au fost declarate la A.P.I.A”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Galați. Conform acestora, între 2011 – 2014, pentru a obține subvenții nerambursabile, inculpații au depus la A.P.I.A. mai multe documente falsificate, obținând pe nedrept fonduri europene în sumă totală de 407.248 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În linii mari, cam aceasta este schema care se repetă în aproape 40 de dosare instumentate de DNA Galați. Ne referim doar la cele trimise în judecată. Cele din sertare sunt altă poveste.