Toată lumea vede deja perfectat șmenul între Vega 93 a lui Istrate și primăria lui Nicolae. Adică trecerea Hotelului Faleza, proaspăt cîștigat la licitație de nen-tu Istrate, în proprietatea Primăriei Galați, care umblă de nebună prin oraș după un sediu în care să își mute catrafusele. Teoretic, afacerea în sine poate fi perfectată, doar că în urma acestei tranzacții s-ar putea lăsa cu dosare penale, dacă nu cumva chiar cu pușcărie. Și asta pentru că dpdv. legal lucrurile sînt mult mai complicate decît par la prima vedere.
Ce ar avea de făcut Primăria Galați dacă va cădea la învoială cu Corneliu Istrate de la Vega 93 în privința achiziționării Hotelului Faleza? Păi, logic, ar trebui să scoată banii, nu? Adică măcar banii pe care i-a plătit Istrate la licitația cîștigată marți după-amiază, și anume 3,22 milioane de euro. Trecem peste faptul că în acest moment Primăria Galați nu are prevăzută nicăieri în buget această sumă, dar să admitem că în cele din urmă Moș Nicolae va face rost de bani, tăind din sărăcia alocată prin hotărîre de CL altor societăți ori domenii de interes public. Și să zicem că și Istrate, sanchi, va vrea să facă un bine comunității pe spatele căreia a ajuns miliardar în Top 300, acceptînd să vîndă hotelul. Se va face o expertiză, raportul va fi trecut apoi prin CTE (Comisia Tehnico-Economică) din primărie, se va stabili rapid data licitației, decizia va fi aprobată în pas alergător în plenul Consiliului Local, iar Hotelul Faleza va ajunge în final în proprietatea municipalității.
Există deja un precedent periculos, care s-a lăsat cu arestări
E, necazurile de-abia din acest moment ar putea apărea. Și asta pentru că dacă cineva se va trezi să sesizeze, de pildă, Curtea de Conturi, cu privire la tranzacția parafată între Vega 93 și Primăria Galați, rezultatele unui control de rutină, ca să zic așa, vor produce deranj mare cumpărătorului, prin reprezentantul său legal Dumitru Nicolae. Viceprimarul PNL Mircea Răzvan Cristea detaliază: “Să presupunem că noi, reprezentanții primăriei, dăm 3,22 milioane de euro pe Hotelul Faleza, adică prețul plătit de Vega 93. Cum putem justifica noi legal această sumă, în condițiile în care imobilul achiziționat (Hotelul Faleza – n.a.) a fost evaluat în urma unui raport de expertiză oficial la suma de 1,16 milioane de euro. Primăria nu poate da banii solicitați de Vega 93 decît tot în urma unui raport de evaluare făcut hotelului. Raport de evaluare care va fi scos undeva la 3,22 de milioane de euro, pentru a pica pe suma plătită de Vega 93 la licitație, lucru care va naște suspiciuni, că de ce nu a ieșit cu 2 euro mai mic sau cu 3 euro mai mult, ci exact cît a licitat Vega 93. Ideea este că Primăria Galați nu va putea motiva de ce a plătit un preț de 2,5 ori mai mare pe un hotel pe care statul român l-a evaluat în urma unei expertize la 1,16 milioane de euro. Există și un precedent asemănător, cu primarul Anghel de la Baia Mare, care a cumpărat de la un întreprinzător privat un cămin dezafectat la un preț superior celui de achiziție, iar respectivul primar a ajuns la pușcărie. Achiziționarea Hotelului Faleza de către primărie este necesară, este oportună, dar din păcate nu este legală.”
Cristea afirmă că în cazul în care achiziționarea Hotelului Faleza va ajunge în dezbaterea Consiliului Local, el îi va sfătui pe consilierii liberali să nu voteze “pentru”, căci speța este una delicată și s-ar putea termina urît pentru cei care se vor implica în perfectarea acestei tranzacții.
Așa că pînă la urmă Primăria Galați s-ar putea să opteze pentru construirea unui sediu nou-nouț, varianta achiziționării Hotelului Faleza de la nenea Istrate-Vega 93 fiind, iacătă, alunecoasă dpdv. penal.