Adevărul e că tonele de gunoi lăsate la fezandat în soare în marea-vacanță de Paște și 1 mai n-ar fi enervat suficient dacă n-ar fi fost și țînțarii & căpușele care le-au definitivat gălățenilor senzațiile tari. Păi ce mai e o banală plimbare prin Noul Galați dacă nu stai tot timpul cu batista la nas ca spărgătorii de bănci și nu te plesnești de unul singur de la țînțari și alte gîze?
Numai că, în loc să acționeze eficient, Primăria Galați uimește prin comunicate de presă în care anunță tembel că se lucrează de zor. În primul comunicat de după reîntoarcerea bugetarilor la muncă primăria a anunțat că se lucrează, că s-au cărat din oraș nu știu cîte tone de gunoi și încă, vezi Doamne, se mai cară din greu. Mă doare la bască de cîte tone au cărat incompetenții de la Ecosal dacă, așa cum a scris și colegul Iulian Grosu, în Galați munții de gunoaie au zăcut neatinși pînă cînd și cei plătiți să îi care au descoperit că Hristos a înviat!
Cică dezinsecția a început, dar de luni încolo
Să nu fim cîrcotași. Consilierii primarului sînt pe fază și conștienți de problemele orașului numai că așteaptă momentul potrivit ca să acționeze. În comunicatul de presă trimis de primărie se precizează clar că: ”substanţele folosite pentru eliminarea țînțarilor, căpușelor, tăunilor, ploșnițelor și altor insecte dăunătoare, au eficienţă maximă dacă sînt dispersate într-un interval de mai multe zile fără precipitaţii, fără vînt, cu temperaturi sub 35 de grade Celsius”. Adică mai la vară încolo.
Dar chiar și așa stînd lucrurile, acțiunea de dezinsecție demarează pînă la urmă luni. Și nu oricum, ci exhaustiv și cam ca în filmele SF. Adică se va desfășura ”atît în aer cît și la nivelul solului, în municipiu și în împrejurimi”. Și asta nu e tot.
”Începînd de luni, 13 mai, vor fi efectuate zboruri cu un avion utilitar iar la nivelul solului va fi efectuat tratamentul cu 8 atomizoare şi un generator de ceaţă, cu precădere în zonele cu spaţii verzi şi de acumulare a apei pluviale. Sînt vizate întinderile de apă din apropierea oraşului ( lacurile Brateş, Cătuşa, Vânători şi zonele inundabile din luncile Dunării, Prutului şi Siretului)”, se mai precizează în comunicatul trimis de Primăria Galați.