După 5 luni în care nimeni din Primăria Galați (prin Serviciul Public Ecosal) nu s-a atins de vreun cîine comunitar din oraș, astăzi a fost anunțată demararea operațiunilor de capturare a patrupedelor fără stăpîn. Primarul Marius Stan și directorul Ecosal, Ionuț Pucheanu, au stat astăzi umăr la umăr la noul padoc din Bariera Traian (în apropierea benzinăriei DS Tofan), care cică ar corespunde cerințelor impuse de Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Galați. Lucrările de amenajare ale noului padoc (capacitate 400 de locuri) unde vor fi cazați maidanezii capturați pe străzile orașului au costat 80.000 de euro, bani plătiți din bugetul Primăriei Galați. Padocul nu arată rău, dar tot un fel de purgatoriu, de anticameră a morții rămîne. Și asta pentru că, odată ajunși aici, maidanezii capturați au șanse minime să fie adoptați, adică să scape de la o viață de chin, ca să nu zic eutanasiere.
Cîinii pot fi adoptați și de la distanță
Apropo de adopții, directorul Ecosal, Ionuț Pucheanu, a precizat că există două variante mari și late. “Prima variantă este reprezentată de adopția clasică, în care cetățeanul vine la padoc, își alege un cîine și pleacă cu el acasă. Există însă și varianta adoptării unui cîine de la distanță. Astfel, orice gălățean poate adopta un cîine din padoc, fără să îl ducă acasă. Condiția este ca respectivul cetățean să își ia angajamentul că va suporta toate cheltuielile cu mîncarea și cazarea acelui cîine, care va rămîne la noi în padoc, cheltuieli care ajung undeva la 60 de lei lunar”, a declarat directorul Ecosal, Ionuț Pucheanu.
Înghiontit de ziariști, primarul Stan a precizat că va adopta și el 4 maidanezi de la distanță, cîte unul pentru fiecare copil al său. Tot primarul Marius Stan a fost cel care a anunțat că de astăzi a început operațiunea de strîngere a cîinilor fără stăpîn de pe străzile/cartierele Galațiului. Stan nu a putut să precizeze cam cîți maidanezi bîntuie pe străzile orașului, doar a admis că sînt “enorm de mulți, adică mai bine de 10.000 de exemplare”. L-am întrebat pe primarul Stan cîte echipe vor acționa pentru capturarea cîinilor de pe străzi. Răspunsul a fost unul menit să taie orice elan: “Ecosal va acționa cu un singur echipaj, care este format din doi hingheri și un asistent veterinar. Capturarea cîinilor se va face prin tranchilizare, iar noi ne dorim ca operațiunea în sine să aibă loc noaptea pentru a-i feri pe cetățenii mai miloși de unele scene mai dure”, a declarat primarul Marius Stan.
Cu doi hingheri la mai bine de 10.000 de maidanezi, sînt șanse mari ca Galațiul să scape de cîinii comunitari undeva în anul 3725 d.Hr.