N-aș vrea să fiu acum nicio secundă în pielea electorală a dan diaconeștilor sau a ciorilor pedeliste reșapate în arediști.
E nasol să vezi cum bogații de la USL se destrăbălează cu întreg ciolanul, iar tu să aștepți încordat în speranța că mai prinzi vreun zgîrci, vreo pieliță ceva. Dar într-un fel fiecare politician moare pe nesimțirea lui electorală, iar gălățenii vor primi exact ce merită în următorii patru ani.
După ce USL-ul a măcelărit la Galați (a obținut 66% la Senat și 65% la Camera Deputaților) cîștigînd toate colegiile posibile și imposibile cu peste 50%, celor de la PPDD și ARD nu le rămîne acum decît să urmărească ruleta redistribuirii. Surpriza vine din faptul că PPDD-iștii au obținut mai multe voturi de la gălățeni decît cei de la ARD. Din rezultatele parțiale reieșea că PPDD au 15, 16% din voturi, în timp ce ARD-ul se zbate anemic undeva la 12%. Dacă informațiile mele sînt corecte, cei de la PPDD stau mai bine ca ARD-iștii și în ceea ce privește ruleta redistribuirii în sensul că au șanse să prindă doi deputați și un senator. Pînă acum, cel mai ”sigur” să prindă un fotoliu de deputat este Eugen Chebac. Rămîne de văzut dacă PPDD va avea și un al doilea deputat și dacă primarul de Pechea, Nicolae Marin, va primi la redistribuire un mandat de senator în colegiul 1.
Dinozaurul Toader rămîne deputat. Resmeriță out
În ceea ce-i privește pe ARD-iști mînați în luptă de către Doruleț Resmeriță, lucrurile sînt relativ simple în sensul că au pierdut pe toate liniile.
Mai mult, nu numai că Resmeriță nu și-a făcut planul (25% din voturi – doi deputați plus un senator) și dacă ar avea un dram de onoare și demnitate ar trebui să plece, dar se pare că nici nu prea are șanse să prindă ceva la redistribuire. Spun asta pentru că Mircea Toader pare să fie singurul cîștigător al pedeliștilor, el obținînd cu vreo 400 de voturi mai mult decît Resmeriță. Nu fără cîntec și se pare că și cu ceva mînării, dar asta n-ar trebui să ne mire pentru că e specialitatea casei la pedeliști.
În fine, ceva șanse, dar destul de mici, ar mai exista în dreptul lui Nicușor Ciumacenco care a obținut un scor personal slab (aprox 17.000 de voturi), dar foarte bun dacă luăm în calcul că a luat mai mult și decît șeful partidului, Vasile Blaga. Numai că în cazul său calculele redistribuirii sînt destul de complicate și țin de rezultatele la nivel național.