Consilierul local Ion Cordoneanu (PNL) a repus pe tapet, azi, în ședința de Consiliu local, anomalia prin care trec angajații din cele 2+1 instituții de cultură: Teatrul Muzical, Teatrul Dramatic și Teatrul de Păpuși, acesta din urmă rămînînd și fără statut juridic, fiind retrogradat la nivel de secție.
Ion Cordoneanu a supus atenției consilierilor locali situația în care se regăsesc artiștii din cele 2+1 teatre (mă rog, o mare parte dintre ei, mai ales în cazul Teatrului Muzical) în urma celebrei Ordonanțe Boc (nr. 63/2010, art. 3 alin1), situație care împiedică și posibilitatea unui management eficient atît la Teatrul Dramatic cît și la Muzical.
Practic, ca urmare a celebrei ordonanțe, Consiliul local de atunci a transferat o parte din artiști, de la cele trei teatre la Fundația Andreiana Juventus. A fost o adevărată bîlbîială administrativă, cu hotărîri de CL care se contraziceau de la o zi la alta și care erau undeva la limita legii, dacă nu cumva pe lîngă ea.
În urma acelor hotărîri, Teatrul de Păpuși și-a pierdut statutul juridic, iar angajații transferați volens nolens la fundație au devenit un fel de artiști de rangul al doilea.
În sensul că și-au pierdut, de șapte ani de zile, statutul de artist profesionist, fapt ce implică: pierderea grupei de muncă la belerini, suflători și soliști (care oricum ies la pensie cu 10 ani mai devreme), nu mai pot beneficia de compensația de 50% la pensie care se acordă artiștilor de către asociația care gestionează drepturile de autor, nu pot avea grade profesionale și la acest moment, cînd legea le asigură 50% creșteri salariale, ei ajung să primească această creștere la un nivel de bază al salariului (astfel un artist de la Galați ajungînd să ia în medie cu 1000 de lei mai puțin decît unul de la Constanța) și lista poate continua
Un proiect de hotărîre care să corecteze această situație anormală și să-i aducă pe artiști înapoi în teatre
Cam asta și-a propus consilierul local Ion Cordoneanu, acțiune dublată de reînființarea Teatrului de Păpuși și găsirea unui sediu în care acesta să-și poată desfășura activitatea.
Iar în Consiliul local s-a purtat o adevărată dezbatere. Consilierii mai vechi, care au fost cumva părtași la izgonirea artiștilor la Fundația Andreiana Juventus s-au spălat pe mîini, dînd din clavicule a neputință și acuzînd vremurile în general și pe Boc în special.
Dar toată lumea a părut de acord că trebuie în sfîrșit făcut ceva, în sensul găsirii unei soluții legale care să întrerupă această situație de provizorat nefast.
Din păcate, o soluție a fost găsită, cu celeritate, doar pentru 6 angajați (din conducere și aparatul administrativ) ai Fundației Andreiana Juventus, fapt reclamat și de către consilierul local Alexandru Șerban (PNL).
Pentru aceștia vor fi dați de la bugetul local nu mai puțin de 310.000 de lei, măsură cerută de Curtea de Conturi și care vine ca o majorare salarială.
E vorba de bani pentru salariile directorului executiv (de la 6000 de lei la 7200), a referentului resurse umane (de la 2500 la 3000) și a unui referent de specialitate (de la 2500 la 3000) care aparțin de Teatrul Muzical, dar și a contabilului șef (de la 2440 la 2928), a consilierului juridic (de la 2900 la 3480) și a unui referent (de la 2100 la 2520) ce aparțin de Teatrul Dramatic.
Restul artiștilor mai așteaptă încă ca politicul să-și miște fizicul, iar directorii celor două teatre să se facă că manageriază mai cu talent.