Poliţiştii comunitari este şi ei la rîndul lor controlaţi. Urmăriţi, pîndiţi, dibuiţi, turnaţi şi atîrnaţi la “Afişier” ca să se rîdă toţi colegii lor de ei.
Vreau să spun că poliţiştii comunitari şi-au tras un fel de “Doi şi trei sferturi”, un “Interne” al lor. Aşa că gata cu panarama! Ordine şi disciplină! Dacă nu, hop cu tine la “Afişier”.
Cum stau lucrurile. Şeful Poliţiei Comunitare, Cristian Gîscă a scos din producţie opt agenţi şi a format cu ei un fel de Corp de control. Apoi le-a dat misiunea ingrată de a-şi pîndi colegii, de a-i surprinde cînd o comit mai rău şi apoi de a le lipi mecla pe avizierul din dotare. Ideea mi se pare trasă de pene şi puţin mai comunistă decît prevede legea.
“Dacă vrei să fii respectat, atitudinea contează”
Ei bine, cu slogane din ăstea de colhoz vrea Gîscă să-şi mobilizeze soldăţeii de cartier. Şi cu poliţişti care să poliţească alţi poliţişti. O metodă securistă care nu are nicio finalitate. În fond, cei prinşi că încalcă canoanele nu sînt pedepsiţi, nu li se ia din salariu, ci doar făcuţi de toată ruşinica. Singurul efect concret al acestei măsuri este că nu mai pot şi puliţiştii să spargă o sămînţă liniştiţi, să
aţipească cîteva ore în post, să-şi mai piardă timpul holbîndu-se la
pornăciunile de pe laptop sau s-o ardă de-aiurea prin oraş, salivînd
după gagici, cu rucsacul aruncat la mişto pe umăr, aşa cum fac băieţii
care au terminat liceul la seral.
Dar ce trebuie să facă un poliţist comunitar? Cum trebuie să se comporte? Cum trebuie să se îmbrace? Ce atitudine trebuie să aibă? Ăştia din conducerea Poliţiei Comunitare au intuit că ăstea sînt întrebările metapoliţistice care ar trebui să străbată mintea odihnită a comunitarilor gălăţeni. Aşa că au simţit nevoia să clarifice lucrurile. Şi uite aşa, reactivînd obiceiurile comunistoide, au născocit stupizenia asta de afişier. Pe el, ca să priceapă toată lumea, scrie clar, cu majuscule: AŞA DA!, AŞA NU! Cu exemple, cu poză, cu tot ce trebuie. La mijloc e rubrica “Poliţiştii săptămînii”. Tot cu poză. Şi bineînţeles, cu explicaţiile de rigoare: “Pentru vigilenţă şi implicare în efectuarea atribuţiilor de serviciu.”