După trei ani de mandat, primarul Marius Stan a înțeles, în sfîrșit, că dacă vrei să atragi investitori (străini sau autohtoni) trebuie în primul rînd să ai măcar o mapă de prezentare, poate chiar un film cu ajutorul căruia să îți prezinți oferta. Altfel spus, trebuie să fii în stare să prezinți o ofertă, să pui pe hîrtie atuurile tale, să îi convingi pe investitori că orașul tău (Galațiul, în cazul de față) este perfect pentru afacerea lor.
Cu ocazia vizitei ambasadorului Chinei în Galați, primarul Stan a venit cu temele făcute, din acest punct de vedere. Adică, primarul Stan a venit cu o ofertă în fața delegației chineze, punîndu-l pe directorul Tehnopol, Ionuț (Noni) Mocanu să prezinte “punctele forte” ale Galațiului. Problema este că piesele de rezistență ale acestei oferte erau niște minciuni sfruntate, obiectivele prezentate în slide-uri de directorul Ionuț Mocanu neexistînd în realitate.
Concret, după cum se poate observa și în pozele alăturate, administrația Stan s-a lăudat cu obiective strategice care nu au depășit nici măcar stadiul de proiect de sertar. Să le luăm pe rînd, așa cum au fost ele prezentate de directorul Ionuț Mocanu, de la Tehnopol, al cărui mare merit este că-i fiul lu’ tata Ion Mocanu, fost director al Damen Galați, actualmente președinte al Camerei de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Galați.
1. Terminal intermodal Galați și variantă ocolitoare Galați
“Asigură legătura dintre punctele de trecere a frontierei cu R.Moldova și Ucraina și Portul Galați și rețeaua de drumuri naționale, ocolind muncipiul Galați. Lungime: 33.500 km. Buget estimat – 259 milioane de euro. Sursa de finanțare: bugetul de stat”.
Așadar, din prezentare aflăm că terminalul asigură deja legătura între R. Moldova și drumurile naționale, ceea ce înseamnă că terminalul există, că funcționează, după care, un pic mai jos, înțelegem că este vorba doar despre un proiect, de ceva nepalpabil, atîta vreme cît încă se discută despre cît anume va costa lucrarea: 259 de milioane de euro. Păi, cine va da vreodată atîta bănet Galațiului ca să implementeze un astfel de proiect?!
2. Subtraversarea Dunării (tunelul)
“Rută alternativă, cu o structură de subtraversare, în concordanță cu dezvoltarea viitoarei rețele rutiere locale, regionale și naționale. Elementele proiectului rutier: a) Viteza de deplasare – 80 km/h; b) Panta longitudinală de maxim 5%, panta transversală de minim 2,5%; c) Gabarit de înălțime – 4,8 m; d) Lățimea benzilor: 3.5 m pe drumurile de acces și 3,75 m în tunel. Acostamente late de 2 metri pe drumurile de acces și de 1 m pe pasarelele din tunel. Durata de construcție este de 4 ani. Estimarea costurilor: 38 milioane de euro (19.000 euro x 2000 metri liniari, varianta tunel fără bandă de urgență) și 55 milioane de euro (27.500 x 2000 metri liniari, varianta tunel cu bandă de urgență)”.
Bun, în prezentare se precizează că este vorba despre un proiect, că tunelul nu există decît în mintea primarului Marius Stan. Dar, să fim serioși, atunci cînd vii cu o ofertă în fața unui investitor, te prezinți cu ce ai, nu cu ce ai de gînd să construiești în următorii 114 ani. Și asta pentru că pe investitor îl interesează ce îi poți oferi ASTĂZI, ACUM, cînd el vrea să demareze biznisul la tine în ogradă, nu peste 114 ani, cînd o să faci tu tunelul din chirpici.
Parc Industrial Galați
“Susține economia locală și regională, dezvoltarea pe orizontală a acesteia și crearea de locuri de muncăpentru forța de muncă înalt calificată. Caracteristici: a) Amplasat pe malul Dunării, în partea de sud-est a municipiului Galați; b) Suprafață – 21,8 hectare cu posibilitatea de extindere. Facilități: a) Hală de depozitare de aproximativ 1100 metri pătrați și birouri în sediul administrativ; b) Acces facil la căi de comunicație terestre și navale: DN 2B, cale ferată cu ecartament larg (folosit în țările CSI și Asia) și îngust (european), canalul Rhin-Main-Dunăre precum și la chei și la instalații portuare ; c) Teren disponibil pentru concesionare pentru o perioadă cuprinsă între 25 și 50 de ani; d) Scutiri de taxe: impozitul pe terenul concesionat, impozitul pe clădiri,plata oricăror taxe datorate bugetelor locale pentru terenurile și clădirile din infrastructura parcului; e) Utilitățile necesare desfășurării activităților”.
Parcul Industrial este minunat, nimic de zis, numai că deocamdată el nu susține nici o economie locală și cu atît mai puțin una regională. Asta pentru că Parcul Industrial nu este funcțional, are zero activitate.
Cam astea sînt minciunile din prezentarea administraței Stan. Pe hîrtie, da, ele sună foarte bine, dar din păcate obiectivele prezentate mai sus nu vor fi operaționale în timpul vieții noastre. Cel puțin primele două, cu terminalul intermodal și tunelul. Problema este că primarul Stan face de rîs Galațiul ieșind cu astfel de minciuni în mapa de prezentare a orașului. Și asta pentru că investitorii nu sînt idioți, au și ei Google și se pot lămuri în timp real cu privire la obiectivele prezentate ca puncte forte în CV-ul orașului Galați. Demersul mincinos al primarului Marius Stan nu are absolut nici o scuză. E ca și cum un hotel ar încerca să atragă turiști lăudîndu-se că poate oferi condiții de 4 stele, cînd în realitate hotelul cu pricina este un fel de cămin de nefamiliști, cu toaleta la comun, adică pe hol.