Eugen Durbacă şi Dumitru Nicolae vor dispărea din viaţa publică, din 2012 încolo. E drept că ei trebuia să se dea singuri afară din spaţiul public încă de acum 15-20 de ani, dar de data asta există şi cadrul legal care îi împiedică să se mai agaţe de funcţii. Legea Lustraţiei, aşa tardivă şi neavenită cum a fost considerată de neocomunişti, a fost adoptată miercuri de parlament, iar de aici putem începe să discutăm.
În cazul lui Durbacă lucrurile sînt clare. Omu’ este academician, în sensul că a absolvit Academia de Studii Economice “Ştefan Gheorghiu” (1981 – 1984). Asta era un fel de facultate destinată băieţilor care nu reuşeau să termine cele 10 clase regulamentare, dar aveau stofă de activişti. După terminarea “academiei”, Eugen Durbacă a ajuns director la Întreprinderea de Utilaje Grele pentru Construcţii (IUGC) Galaţi. De aici i s-a tras şi porecla Giani Dungă, căci Durbacă avea un fetiş ciudat: îi plăcea să vadă bordurile din întreprindere date cu var. Mai tîrziu, în 1992, părinţii cocalarilor de astăzi din Galaţi îl alegeau pe Durbacă primar, pe considerentul că este gospodar, după ce se răspîndise povestea că în timpul cît el a fost director la IUGC acolo era curăţenie lună, pînă şi bordurile luceau în soare de la atîta var.
Primaru’ PCR
Cu Dumitru Nicolae, actualul primar al Galaţiului, treaba stă în felul următor. Şi el a fost un vajnic activist de partid, care a dat din coate şi s-a cocoţat pe umerii colegilor de partid, pînă cînd, în 1986, a ajuns ditamai directorul Uzinei de Furnale. Dar să nu uităm că în perioada 1966 – 1986, acelaşi Dumitru Nicolae a fost şef de secţie, fiind responsabil cu organizarea colectivului de partid, a oamenilor muncii. Pentru bunele rezultate avute în cadrul organizaţiei PCR, Dumitru Nicolae a fost recompensat nu doar financiar, ci şi cu o promovare înainte la rangul de director de uzină. Şi director a rămas pînă în 1998, cînd s-a decis să plece în funcţia de preşedinte la căpuşa numită SC Siderman SA, prin care s-au topit sute de milioane de dolari, din afaceri păguboase cu statul român. Iar din 2000 încoace ştiţi ce s-a întîmplat: Dumitru Nicolae s-a instalat la primărie.
Ce spune Legea Lustraţiei
Persoanele aflate în pericol de a fi lustrate sînt acelea care au ocupat funcţii de conducere şi au fost remunerate pentru acestea în următoarele structuri ale puterii roşii: PMR, PCR, UTC, UASCR, deputaţii din Marea Adunare Naţională, membrii consiliilor populare judeţene, municipale şi orăşeneşti, membrii Consiliului de Stat şi ai Consiliului de Miniştri, conducătorii instituţiilor de presă sau ai aparatului de propagandă PCR-ist, directorii de editură cu aceeaşi orientare, persoanele din învăţămîntul de partid, cei din rîndul Securităţii sau colaboratorii acesteia care au făcut poliţie politică, magistraţii cu funcţii de conducere în sistemul judiciar comunist, comandanţii din Inspectoratele Generale de Miliţie (inclusiv pînă la nivelul şefilor de post), şefii misiunilor diplomatice şi consulare.
Toţi cei din categoriile menţionate mai sus nu vor putea fi aleşi sau numiţi pentru demnităţi şi funcţii publice pe o perioadă de 5 ani consecutivi de la intrarea în vigoare a legii.