Locuitorii Galațiului se comportă precum găinile, care dacă văd o grămadă aleargă disperate să se urce pe ea. Asta pe principiul că dacă acolo este lume multă adunată, înseamnă că e o șmecherie la mijloc, o mocangeală, un discount ceva.
La Tîrgul de Toamnă Galați 2011 nu este nici o șmecherie și cu atît mai puțin mocangeală. Cu toate astea, însă, cetățenii s-au aruncat zilele astea precum găina la muci, de parcă se dădeau ajutoare în Piața Centrală, nu legume, fructe și pește la suprapreț.
Prosteala asta cu Tîrgul de Toamnă ține cam din 2002 încoace. Și, ca orice festival care se organizează în Galați, Tîrgul de Toamnă este o invenție a pesediștilor, altfel vajnici apărători ai săracilor, ai clasei defavorizate. Atît de tare le apără pesediștii locali interesele amărăștenilor încît, o dată pe an, îi îmbîrligă să vină la Tîrgul de Toamnă, ca să le vîndă marfă cu 15-20% mai scumpă. Și fraierii vin. Și cumpără.
Am zăbovit și eu astăzi în Piața Centrală, preț de 30 de minute, și am constatat următoarele mîrlănii:
1. O fi el Tîrg de Toamnă, dar mie mi s-a părut că asist la o serbare cîmpenească de prost gust, de pe la Tg. Bujor sau Bursucani, unde țăranii satului se adună să crape în ei vin și mici (frigărui) pînă le stă pulsul. Oriunde te învîrteai, auzeai muzici proaste, care nu aveau nici o legătură cu folclorul românesc autentic. Și nu ar fi fost un capăt de țară că organizatorilor le place muzica proastă, dar să o mai dea și la maxim, ca să cadă varul de pe pereții halei din Piața Centrală, mi se pare deja mîrlănie, dublată de o consistentă doză de tupeu.
2. Pe o rază de un kilometru, nu aveai unde să parchezi mașina. Este un gest mîrlănesc să organizezi evenimente la care știi că o să vină puhoi de lume într-un spațiu atît de restrîns, cum este Piața Centrală. E ca și cum ai chema oamenii să vadă un meci Oțelul-Barcelona pe stadionul Ancora, care nu cred că are 1.000 de locuri. Asta înseamnă bătaie de joc, sictir la adresa celor pe care chiar tu i-ai invitat la Tîrgul de Toamnă. Știu, proști sînt ăia care acceptă să vină la Tîrg în asemenea condiții, nu organizatorii. Ei și-au făcut plinul și au plecat fericiți.
3. Cam mulți țigani în spatele tarabelor, deși se spune că Tîrgul de Toamnă este un eveniment rezervat producătorilor. Dacă există vreun țigan în Galațiul ăsta care să se fi apucat de agricultură, ba să aibă și certificat de producător, înseamnă că sfîrșitul lumii a venit deja, iar noi nu ne-am dat seama. Așadar, tot speculanții fac legea în Piața Mare, fie că e tîrg mare sau uichend obișnuit. Poate ne explică dl. director Eugen Zaharia de la Piețe cum s-a înțeles cu țiganii “producători”: fifty-fifty sau 60-40?