Admiterea la liceu, care e computerizată, rămîne o porcărie.
Ea are menirea de a face posibil ca țărăneii de prin cotloanele unui județ, unde se face școală cu argumente inspirate de sub coada vacii, să acceadă la liceele de top. Și nu ar fi o problemă dacă ei, sau alții de pe la vreo școală obscură cu profesori la fel de mediocri, nu ar reuși această performanță doar ca urmare a întîmplării că au în carnete niște note mari care nu prea au vreo legătură scolastică cu felul în care le-au obținut.
Ca să scurtez povestea, sistemul permite ca niște elevi slabi pregătiți să poată accesa computerizat licee bune, doar pentru că au obținut cine știe cum note foarte bune. Și asta în detrimentul altor elevi mai slab cotați, despre care ar fi logic să presupunem, cel puțin teoretic,că sînt mai bine pregătiți.
Dar adevărul e că nici liceele de top nu mai sînt ce-au fost odată. Cel puțin cele din Galați. Nici măcar Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” nu reușește să țină sus ștacheta, asta ca să folosesc o expresie tîmpită. Cînd scriam acum ceva timp că galonatul liceu gălățean nu mai seamănă nici măcar cu umbra a ceea ce-a fost, mi-au sărit o grămadă de ofuscați în cap acuzîndu-mă că am ceva cu intelighenția locală, care, în viziunea lor, s-ar fi identificat pînă la confundare cu producția de vasile-alexandriști.
M-am uitat și eu de curiozitate în topul realizat de site-ul www.admitereliceu.ro, care se ocupă anual cu realizarea acestui clasament. Nu de alta, dar în 2011 CNVA-ul reușea să fie pe primul loc. Ei bine, anul acesta nici măcar n-a mai apucat să prindă un loc din primele zece. Am vrut să aflu pe ce loc s-a clasat CNVA-ul dar am scrolat pînă m-am plictisit și apoi am renunțat. Oricum nu mai contează și cînd spun asta nu mă refer strict la clasarea într-un top mai mult sau mai puțin semnificativ, ci la faptul că învățămîntul gălățean reușește an de an să se dea vara pe derdeluș și asta fără să ningă prea mult cu note bune la examene.
Clasamentul primelor 10 licee cu cele mai mari medii de admitere din ţară:
1) Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, Bucureşti: 9,77 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere
2) Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Bucureşti: 9,74 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere
3) Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Constanţa: 9,72 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere
4) Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Craiova: 9,69 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere
5) Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Bucureşti: 9,64 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere
6) Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Cluj: 9,64 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere
7) Colegiul Naţional “Mihai Viteazul”, Bucureşti: 9,64, – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere
8) Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, Bucureşti: 9,59 – ultima medie de admitere, 9,97 – prima medie de admitere
9) Colegiul Naţional „Ovidius”, Constanţa: 9,58 – ultima medie de admitere; 9,99 – prima medie de admitere
10) Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, Braşov: 9,56 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere