Este distractivă, pe alocuri, toată această discuţie iscată în jurul Principelui Nicolae, cel care a aflat zilele trecute că Regele Mihai a decis să îl taie de pe lista scurtă a succesorilor la tron. În mai puţin de 48 de ore, toată România a devenit expertă în istoria Casei Regale. Astăzi, românii nu se mai pricep numai la fotbal şi la politică, ci şi la monarhia românească, atît cît s-a manifestat ea la scara istoriei. Brusc şi deodată, oameni care habar nu aveau că undeva în arborele genealogic al Regelui Mihai există şi un principe pe nume Nicolae au început să sufere alături de tînărul exclus “pe nedrept” de la succesiune. Pe Facebook, pe plajă sau la coadă la sifoane, lumea discută aprins despre “cruzimea” de care a dat dovadă Ăl Bătrîn, adică Regele Mihai, lăsîndu-l pe dinafară pe tînărul principe Nicolae, care are doar 30 de ani. Chestiunea este simplă şi are două direcţii clare:
1. Atîta vreme cît, conform Constituţiei, România este republică şi sînt slabe speranţe că va reveni la monarhie în următorii 100 de ani, discuţia despre eliminarea unui tînăr de 30 de ani de la succesiunea la tron este absolut inutilă. Proştii vorbesc şi se agită (mai ales pe Facebook şi la televizor) ca şi cum Principele Nicolae urma să fie înscăunat săptămîna viitoare drept Rege al României şi, ce să vezi?, cineva i-a tras tronul de sub fund, definitiv şi irevocabil. Nu mai zic că Principele Nicolae era al doilea succesor la tron, după Principesa Margareta (cea dintîi născută a Regelui Mihai), care e drept că are 66 de ani, dar la cît de longeviv este ta-su, cu siguranţă va prinde şi ea suta de ani. Aşa că tînărul Nicolae, în cazul în care nu ar fi fost tăiat de pe listă de Regele Mihai şi ar fi apucat o eventuală restauraţie a monarhiei în România, ar fi ajuns rege, hăt-hăt, pe la 70 de ani, după moartea actualei Principese Margareta. Asta, desigur, dacă Principele Nicolae apuca vîrsta de 70 de ani. În concluzie, orice (de)zbatere despre înlăturarea de la “tron” a lui Nicolae este agasant de inutilă.
2. Excluderea din linia succesorală a Principelul Nicolae este o chestiune care ţine strict de familie. În cazul de faţă, familia regală. Astfel de dezmoşteniri se pot întîmpla în orice familie de români, în cazul în care capul clanului (Regele Mihai, în cazul de faţă) nu îl mai are la icre pe unul dintre nepoţi (cum este cazul Principelui Nicolae). De ce ne-ar interesa pe noi ce se întîmplă într-o familie, cine cu cine se ceartă, cine pe cine exclude de pe lista scurtă a moştenitorilor? Este strict treaba Regelui Mihai să decidă cine va administra treburile Casei Regale (cu averea aferentă) după moartea sa. Dacă Regele Mihai, senil sau nu, a considerat că tînărul Nicolae nu merită să ajungă la pupitrul regal, atunci să fie la ei acasă. Cu ce ne afectează pe noi faptul că nişte cetăţeni români de origine germană (din neamul Hohenzollern) s-au certat de la putere, case, terenuri şi alte averi? Şi-apoi, indiferent de decizia radicală luată de Regele Mihai (decizie asupra căreia Regele poate reveni oricînd), Principele Nicolae tot nu va putea fi dezmoştenit de tot, el avînd dreptul să o moştenească pe mama sa, Principesa Elena (a doua născută a Regelui Mihai).