Ştiu, graţie (datorită) se foloseşte atunci cînd “e de bine”, iar în contextul actual corect era să fi spus “din cauza Transurb”. Ba bine că nu. Şi asta pentru că este bine că s-a redus cu 2/3 numărul de maxi-taxi şi s-au desfiinţat trasee vechi de cînd lupul căţel (pînă în Port Bazinul Nou, pe la Neacşu etc), căci acum putem face un pas în spate, să privim relaxaţi, eventual din staţii, cum se descurcă SC Transurb SA. Vorbim despre societatea locală de transport public local, care anual înghite subvenţii de ordinul zecilor de miliarde de lei de la Primăria Galaţi, adică din impozitele fraierilor de călători.
Principala problemă a Transurb este că de 20 de ani încoace nu poate şi nici nu vrea să asigure un transport civilizat de persoane într-un oraş tîmpit ca Galaţiul, cu bulevarde lungi cît calea ferată şi trasee întortocheate, de zici că-s de Formula 1. Poa’ să achiziţioneze Primăria Galaţi şi aparate de teleportare, pe care să le amplaseze în staţii, căci tot la fel de greu vor ajunge oamenii la destinaţie, acolo unde au treabă. Cele 30 de autobuze SH, logic, nu au cum să asigure decît un transport de mîna a doua, ca la ţară cum se zice. Şi nu orice ţară, ci ca în Africa (foto sus), unde-i balamucul de pe lume.
Dă-i încolo de fraieri, să stea în staţii!
Reducerea numărului dubiţelor şi desfiinţarea unor trasee trebuia făcute doar în momentul în care Transurb era pregătită dpdv. logistic să îi preia pe călătorii rămaşi de căruţă în staţii. Dar banii Transurb au fost redirecţionaţi către buzunarele PC, pentru a susţine campaniile electorale ale tovarăşului Durbacă, aşa că societatea nu a fost în stare să facă investiţii serioase şi de bun simţ. Doar s-au plătit lefurile (ca să nu facă grevă neamul lui Manivelă), s-a încărcat schema de personal şi s-au achitat facturile către benzinăriile lui Durbacă, de unde se achiziţionează combustibili pentru autobuzele Transurb.
De fapt, ce ziceam eu 20 de ani, căci Transurb (fostă IJTL) nu a fost niciodată în stare să ofere condiţii civilizate de transport în oraş. Aduceţi-vă aminte cum, înainte de 1989, autobuzele circulau cu uşile deschise, călătorii stînd într-un picior pe scări. Sau tramvaiele, care cărau oameni şi pe cîrligul din spatele vagoanelor. Aşa că de ce ar strica Transurb tradiţia taman acum? N-are rost, dă-i încolo de fraieri? Să stea în staţii ca geamantanele, iar cui nu-i convine, să ia taxiul, ori să-şi cumpere naibii Mercedes, bicicletă sau trotinetă, în funcţie de cîte lovele are la ciorap.