Să presupunem că nu ești din Galați și mîine intri în oraș pentru prima oară. În afară de maidanezi, gropi și mizerie, primul lucru care te izbește precum mirosul de transpirație specific troleelor, pe timpul verii, este faptul că în stațiile de autobuz vezi niște cozi infernale. Și vezi aceste cozi și la ora 8 dimineața, și la 2 după-amiaza și la 7 seara. Ce oraș mai este și ăsta, frate?, stai și te întrebi în gînd, că nici la Bîrlad, Onești sau Anina, unde oamenii mănîncă de pe jos de săraci ce sînt, nu există astfel de cozi ciudate. Și cum prima impresie contează întotdeauna, e clar că la întoarcerea în orașul tău natal vei povesti că Galațiul e un fel de așezare rurală, unde oamenii trebuie să accepte batjocura de a sta la cozi infernale dacă vor privilegii. Dar cine se face vinovat pentru tot acest tablou sinistru care a pus stăpînire pe Galați, de la 1 martie 2013 încoace? Primăria lui Marius Stan, Transurbul lu’ Genica Totolici, Sf. Petru sau, evident, Traian Băsescu? Deocamdată, i-am adresat această întrebare directoarei Transurb, Genica Totolici, care, fiind managerul societății împuternicite să distribuie biletele gratuite pensionarilor, ar fi trebuit să găsească o soluție onorabilă și civilizată astfel încît să fie evitate cozile astea care parcă nu se mai termină.
Iulian Grosu: Doamna Totolici, vă simțiți în vreun fel vinovată de situația asta jenantă în care mii de pensionari sînt obligați să stea la cozi interminabile pentru a obține tichetele gratuite de călătorie pe autobuzele și tramvaiele Transurb, oferite de autoritățile locale?
Genica Totolici: Nu, nu sînt vinovată. Păi, ce vină să am eu în toată chestia asta, cînd eu sînt un simplu executant. Transurb este în subordinea primăriei, a Consiliului Local Galați, iar eu trebuie doar să pun în aplicare o hotărîre votată de consilierii locali. Spuneți și dumneavoastră ce pot eu să fac în plus față de ceea ce am făcut?
Iulian Grosu: Păi, dumneavoastră sînteți manager, adică persoana plătită pentru a găsi cele mai bune soluții…
Genica Totolici: Domnu’ Grosu, am făcut tot ce se putea face, omenește vorbind. Am pus cîte două gestionare în tonetele Transurb, ca să meargă mai repede împărțirea biletelor gratuite. Am hotărît ca aceste tichete gratuite să poată fi împărțite și de impiegate, adică la capetele de linie. Dar ce pot să fac mai mult de atît? Avem 8 puncte de distribuție, este maximul pe care îl putem oferi la acest moment. Gîndiți-vă că sînt 30.000 de pensionari care solicită aceste bilete, iar noi lucrăm cu 8 puncte de distribuție. Ce să fac? Iar aceste gestionare trebuie să întocmească o listă cu numele și prenumele pensionarului, să ia copie după buletin și după talonul de pensie, pentru că în baza acestor documente noi ne decontăm banii de la Primăria Galați. Nu putem să dăm 30 de bilete oricărui pensionar care are minim 65 de ani, fără niște acte justificative. Și să știți că în fiecare an s-au format cozi la distribuirea abonamentelor gratuite pentru pensionari.
Iulian Grosu: Da, dar cozile durau două-trei zile, nu ca acum cînd iată s-a împlinit deja o săptămînă și încă mai stă lumea la rînd.
Genica Totolici: În alți ani pensionarii puteau să circule cu buletinul pînă veneau să își ridice abonamentele. Acum nu se mai poate așa, conform noii hotărîri votate în Consiliul Local. Fiecare pensionar trebuie să vină să își ridice cele 30 de bilete gratuite de călătorie.
Iulian Grosu: Pe dumnevoastră v-a consultat, v-a întrebat cineva din primărie în legătură cu noul mod de acordare a gratuităților pentru pensionarii care vor să circule cu mijloacele de transport ale Transurb? A anticipat cineva că se vor forma cozi kilometrice?
Genica Totolici: Nu, nu m-a întrebat nimeni nimic. Eu am fost pusă în fața faptului împlinit…Marți s-a discutat proiectul de hotărîre în comisie, iar joi, pe 28 februarie, a fost votat în plen. Iar de vineri, 1 martie, noi a trebuit să ne descurcăm cu pensionarii care au format cozile kilometrice pe care le vedem cu toții în oraș.
Iulian Grosu: Păi, poate că domnu’ primar Marius Stan a vrut să își bată joc de dumneavoastră, să vă dea o sarcină la care să vă rupeți gîtul…
Genica Totolici: Nu, nu este vorba despre asta. Mai degrabă cred că graba cu care s-a votat această hotărîre în Consiliul Local a dat lucrurile peste cap.
Iulian Grosu: Înseamnă că vom vedea aceste cozi mult și bine de-acum încolo, căci constat că nu aveți soluții pentru decongestionarea pîlcurilor de pensionari care stau la rînd la bilete.
Genica Totolici: Eu sînt dispusă să ascult pe oricine care vine cu o idee pentru rezolvarea acestei situații. Și vreți să vă spun ceva? Acum cîțiva ani am luat decizia de a trimite noi acasă, la pensionari, abonamentele gratuite, pentru că aveam lista cu pensionarii care au dreptul să beneficieze de gratuități. Imediat m-a chemat imediat fostul primar și m-a acuzat că merg acasă la membrii Partidului Conservator pentru a le da abonamente gratuite pe linie de partid. Era dezinformat, evident. Problema este că acum nici dacă aș vrea nu aș mai putea să trimit biletele acasă la oameni, pentru că nu mai avem lista actualizată cu pensionarii care întrunesc condițiile impuse de legea votată în Consiliul Local Galați, iar Casa de Pensii a refuzat să ne pună la dispoziție astfel de date, argumentînd că au caracter confidențial.
Iulian Grosu: Doamna Totolici, lumea vă înjură pe dumneavoastră și pe domnul primar Marius Stan.
Genica Totolici: Lumea oricum este nemulțumită. Însă, mai mult decît să spun exact cum s-au petrecut lucrurile, eu ce pot să fac?