Băi, frate, în ce hal au ajuns promisiunile electorale ale lui Marius Stan.
Prima, aia cu miniMall-ul e chioară rău, în sensul că-i lipsește cinematograful și se pare că așa o să și rămînă. Aia cu primăria e și ea cu dus întors. E deja o certitudine că nu va fi terminată în timpul acestui mandat, ori în tot acest timp, de la buget se duc sume imense pentru plata chiriei la actualul sediu. Și rămîne de văzut cum va ieși, cînd va ieși.
În fine, povestea cu stadionul e și ea dubios de încîlcită. Atunci cînd părea că actualul edil renunțase la idee, din motive evidente de oportunitate, uite că planurile sună altfel. După cum puteți vedea și în video alăturat, Marius Stan a anunțat recent că Primăria Galați se va asocia cu obscura echipă de fotbal Metalosport, susținînd-o în activitatea competițională. Dar nu oricum, ci cu obligativitatea ca astfel echipa Oțelul (care nu mai are sediul în Galați) să beneficieze de gratuitate pentru întreg sezonul, în ceea ce privește folosirea stadionului Oțelul (actualmente proprietate a ArcelorMittal). Mai mult, Marius Stan a anunțat că intenționează să cumpere baza de la fostul combinat (care fie vorba între noi, Mittal a primit-o moacă, la pachet cu combinatul). Edilul nu a avansat un preț, dar prin tîrg se zvonește că ar costa în jur de cinci milioane de euro.
Ori, avînd în vedere aceste aspecte, cineva se poate întreba cît de penal este acest demers știut fiind faptul că este ilegal ca Primăria Galați să sponsorizeze un club privat, cu atît mai mult dacă acesta nici măcar nu are sediul în localitate. Mai ales că există și precedente, în sensul că Primăria Galați este deja implicată în două procese legate de finanțarea ilegală a cluburilor Oțelul și FCM Dunărea.
În plus, ambele echipe (Oțelul și Metalosport) deabia dacă supraviețuiesc, prima în liga a II-a, iar cea de-a doua se zbate în liga a III-a. Deci cum se poate justifica o astfel de cheltuială? Curios este faptul că municipalitatea are în patrimoniu un stadion cu mai mult potențial (Dunărea are o capacitate dublă față de Oțelul), dar pe care l-a părăsit, fiind într-o avansată stare de degradare. Ori în timp ce logica și calculul oportunității arată că ar fi mai normal să fie reabilitat stadionul Dunărea, municipalitatea se încăpățînează să achiziționeze un stadion depășit, care pentru a respecta standardele internaționale ar avea nevoie de investiții substanțiale.
Interesele nevăzute ale acestei afaceri țin evident atît de ArcelorMittal, care oricum nu are ce face cu stadionul și vrea să scape de el, cît și de anumite firme care intenționează să pună mîna pe spațiul în care acum se află stadionul Dunărea. Desigur, acestea sînt povești, dar n-ar fi rău dacă procurorii DNA le-ar citi cu mai mult interes înainte de culcare.