Una dintre primele măsuri luate de directorul interimar al Ecosal, Ionuț Pucheanu (omul de încredere al primarului Marius Stan), frizează ridicolul: cele 35 de bănci de pe aleea pietonală de la blocurile P (aia care duce de la Nespălata către Elice) au început se astăzi să fie date cu lac. Jerpelite și ca vai de mama lor, stinghiile din lemn ale băncilor de la P-uri fac însă cunoștință cu lacul. Operațiunea în sine poate părea una lăudabilă, la prima vedere. Problema e că totul nu este decît o nouă spoială, menită să acrediteze ideea că ăștia din primărie chiar lucrează, nu doar se fac.
Lacul, care este cumpărat din comerț, de o calitate îndoielnică, era aplicat astăzi direct peste lemnul jegos, mîzgîlit sau tocit de vreme. Nu mai spun că lemnul înghițea o cantitate apreciabilă de lac, după cum au recunoscut și muncitorii Ecosal care executau operațiunea de lăcurire.
De ce să se facă treabă ca lumea, cînd merge și cu lucrări de mîntuială?
În mod normal, băncile ar fi trebuit șmirgheluite și date cu un ulei special (baiț), ca să li se schimbe imaginea jegoasă. “Da, cu baiț era mult mai bine, dar pentru asta trebuie bani mulți, mai mulți oameni la lucru și mult mai mult timp pentru a face treaba. Și dacă țineam băncile în lucru o lună de zile, făceau oamenii scandal că ei nu mai au bănci pe care să stea. Noi o să dăm cu lac primele 4 bănci de aici, să vedem cum se împacă că lacul ăsta, după care o să continuăm. Ăsta e ordinul, asta facem!”, îmi spunea un muncitor de la Ecosal.
Bordurile au fost vopsite, acum e rîndul băncilor să intre la spoială. Dar o treabă ca lumea, executată inginerește, cînd se va face, fraților, în Galațiul ăsta nou-nouț, în care vechile obiceiurile proaste au rămas însă neschimbate?