Nu doar gălățenii care se plimbă liber prin oraș au motive de nemulțumire. Și cei din spatele gratiilor se plâng că e tot mai greu de trăit și dau vina în primul rând pe prețul alimentelor de magazinul unității. Nici calitatea lor nu-i mulțumește deplin. S-ar bucura dacă li s-ar permite să comande pizza, obicei interzis pe motiv că pușcăriașii primeau astfel droguri din exterior.
Toate aceste plângeri, plus altele referitoare la condițiile igienico-sanitare, au fost înaintate inspectorilor de la Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), ce au vizitat recent Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați.
De la 1.031 de deținuți, câți găzduia în 2014 (la precedenta vizită), Penitenciarul Galați a ajuns la 478 de deținuți, cazați într-o singură clădire, în 77 de camere a căror capacitate legală însumată (la 4 mp/deținut) este de numai 344 de locuri.
Dacă raportul persoanelor private de libertate/ locuri e supraunitar, raportul angajați/ posturi este subunitar. Din cele 378, prevăzute în schemă, sunt ocupate numai 281, în creștere față de anii precedenți, dar tot insuficient.
Revenind la nemulțumirile deținuților, cea care apare cel mai des este cea alimentară. Deși nu s-au plâns de calitatea mâncării gătite, consideră că prețurile de la magazin sunt exagerate.
”O cameră de pe secția E3 – arest preventiv – opt paturi/opt persoane. Arestații s-au plâns că apa de la robinet miroase urât uneori, că WC-ul turcesc din grupul sanitar nu are bazin și sunt nevoiți să toarne apa în WC cu recipiente improvizate, și că apa caldă, câte o oră jumate pe zi, este insuficientă ca să apuce să se spele toți ocupanții camerei. Cei opt au spus că ar aprecia dacă penitenciarul ar amplasa măcar pe hol un frigider în care să-și păstreze alimentele perisabile, întrucât în camere locul de depozitare e mic și impropriu pentru depozitarea legumelor, fructelor, mai ales pe timp de vară. Ei au acces la magazin numai o dată pe săptămână, și astfel sunt nevoiți să cumpere mai multe alimente, pentru toată săptămâna, și deci au nevoie de spațiu propice de depozitare”, se arată în raportul APADOR-CH.
În replică, reprezentanții penitenciarului a motivat că nu există un temei legal pentru amplasarea de frigidere pentru deținuți și că, atâta vreme cât le oferă zilnic mese calde, nu au motive să depoziteze alimente în camere. ”Directorul admite că a existat această practică, dar că prin frigiderul de pe hol se făcea trafic cu droguri între camere, iar agenții se transformaseră în chelneri pentru deținuți”, se arată în raportul APADOR-CH.
Alt loc, nemulțumiri similare: Camera E6.7 (regim închis – șase persoane/opt paturi). ”Grupul sanitar degradat, igrasie în cameră. Un deținut a spus că la magazinul penitenciarului uneori marfa este expirată, că a avut o intoxicație de la niște ouă cumpărate de la magazin”, se arată în raport.
Vânzătoarea spune că marfa este în termen, dar se poate altera în condițiile improprii în care este ținută în camere.
Și în camera E1.2 (maximă siguranță – cinci persoane/șase paturi), deținuții au reclamat că prețurile de la magazinul penitenciarului li se par mari și că mâncarea furnizată e de calitate proastă.
Există însă și pușcăriași mulțumiți: cei din camera E8.3 (risc pentru siguranța penitenciarului – șase paturi/cinci deținuți) au declarat că în penitenciarul Galați condițiile sunt mai bune decât în altele și chiar că prețurile la magazin sunt mai mici față de alte penitenciare.
Inspectorii agenției susțin că magazinul penitenciarului era bine aprovizionat și spațios, cu prețurile alimentelor de bază afișate la vedere: o apă la 2 l costa între 1,8 și 3 lei, o sticlă cu suc de 2 l – între 4 și 6 lei, un pachet de cafea Jacobs de 250 de gr – 12,55 lei. O saltă verde costa 4 lei, o legătură de ceapă verde – 2 lei, portocalele – 5 lei kg, merele – 3 lei kg (toate prețurile sunt de la sfârșitul lunii mai, n.r.).
”Deținuții nu au voie să comande pizza sau alte mâncăruri gătite, deși această practică fusese permisă anterior în penitenciar. Conducerea a interzis-o pe motiv că astfel se făcea trafic de droguri. Recomandăm conducerii să revină asupra deciziei de interzicere a frigiderelor pe holurile secțiilor, pentru uzul deținuților – chiar dacă penitenciarul le oferă mese calde acestora, deținuții au nevoie de un aport de fructe și legume proaspete, pe care penitenciarului nu le oferă, iar păstrarea lor în frigider mai ales pe timp de vară este esențială; recomandăm să mărească perioada de distribuire a apei calde, de la o oră jumătate-două la trei ore, măcar în camerele cu opt persoane, astfel încât să apuce fiecare să se spele”, sunt câteva din măsurile dispuse de APADOR-CH.
Cât privește gălățenii din afara penitenciarului, au accesul la pizza limitat doar de buget. La apă caldă au voie doar dacă și-au rezolvat individual problema, în sistem centralizat lipsind de ani buni.